Rupe na niškim kolovozima, Pribojska ulica – ostaju do leta, ukoliko…

Udarne rupe na niškim kolovozima, rekonstrukcija Pribojske ulice, završetak Somborskog bulevara neće sigurno moći da se reši do leta, kratak je rezime današnjeg sastanka u Direkciji za izgradnju grada gde se razmatrala situacija i žalbe povodom javne nabavke za redovno i periodično održavanje u Nišu. Procedura se sa današnjim sastankom dodatno zakomplikovala.

pribijska ulicaDragan Dimitrijević, šef održavanja u direkciji rekao nam je da ne sme da daje izjave dok se procedura javne nabavke ne završi, ali je uz uzdah prokomentarisao „ništa ovo nije dobro“. Branislav Jocić, direktor Direkcije za izgradnju grada pak sleže ramenima i na pitanje da li komplikovana procedura može malo da se „zaobiđe“ kako bi radovi krenuli odgovara:

– Može, ali ako pismeno dobijem to od gradonačelnika Niša ili ministarke Zorane Mihajlović. Sve drugo je kršenje zakona o javnim nabavkama, kratko i pomalo ljutito je prokomentarisao Jocić.

Gde je komplikacija? – Raspiši javnu nabavku da je ne nabaviš!

Još oktobra meseca, Direkcija je raspisala javnu nabavku za izvođača periodičnog (završetak Pribojske…) i redovnog (krpljenje rupa) održavanja u Nišu. Posle toga, javile su se dve žalbe na javni postupak. Te dve žalbe su razmatrane u direkciji, ali pošto je to procedura drugostepenog karaktera, moralo je da se pošalje Komisiji za javne nabavke u Beogradu. Na njihovo mišljenje se čekalo preko dva meseca. Nakon toga, direkcija je ponovo raspisala javnu nabavku i sada se dogodila identična situacija. Postoji jedna žalba i na današnjem sastanku je odlučeno da se ponovo pošalje dokumentacija republičkom organu odnosno Komisiji za javne nabavke. Istina, rok za odgovor je mesec dana. Ranija iskustva sa ovom komisijom govore da revnosno rade svoj posao, ali iskustva direkcije pak ne kažu to. Tako da se cela procedura odlaže za sredinu juna, a znajući okolnosti samog raspisivanja javne nabavke, rupe će ostati do leta.

Rešenja ima, ali…

Nekakvo rešenje postoji, kažu upućeni u proceduru javne nabavke. Ali to rešenje je više „u izmaglici“, kažu oni.

– Govorimo hipotetički. Ako bi gradonačelnik ili neki viši državni činovnik, „zamolio“ „Niskogradnju“ (koja se po zakonu žalila) da povuče svoju žalbu na postupak, onda žalbi ne bi bilo i ne bi direkcija morala da šalje dokumentaciju za mišljenje komisije tako da bi radovi odmah mogli da krenu. To je nekakvo rešenje, ali ukoliko „Niskogradnja“ prihvati to. E, sad gradonačelnik ili bilo ko bi se time umešao u rad direkcije i samu javnu nabavku što je protiv zakonito i sumnjamo da će to tako da se desi. Sada je pat situacija i što je najgore, para ima, izvođači spremni, a radovi ne kreću zbog komplikovane procedure, pričaju ljudi iz struke. Za mišljenje smo pozvali gradonačelnika Niša, Zorana Perišića, ali nismo uspeli da čujemo njegovo mišljenje za ovaj predlog „solomonskog rešenja“.

pribojska ulica1

Problem u Pribojskoj ulici

Jedan od najvećih problema kod takozvanog periodičnog održavanja je Pribojska ulica u Komrenu gde su meštani do pre nekoliko meseci imali asfalt, ali „truo“. Onda je došla jedna poznata niška firma, podigla asfalt i stala s radovima tako da tamošnji građani sada žive u blatu i ogromnim problemima. S pravom su građani ljuti na ukupnu gradsku vlast što je to tako urađeno jer je to duga ulica i zahteva brzo rešavanje.

ABM Putogradnja spremna odmah da krene u radove

Na drugoj javnoj nabavci za najboljeg ponuđača pobedila je ABM Putogradnja iz Niša čiji direktor Dragan Stojanović kaže da bi sve efektive mogle da krenu s poslom još sutra ujutru.

– Sve naše resurse stavljamo u pogon ujutru, samo kada dobijemo „zeleno svetlo“. Mi smo imali najbolju ponudu i obećavamo da ćemo posao završiti u roku i kvalitetno. Odmah možemo i da krenemo s rešavanjem Pribojske ulice – objašnjava Stojanović.

M.Smiljković
foto: FB Pribojska ulica

2 Comments

  1. Zašto se o ovome nije razmišljalo na vreme? Zašto iz godine u godinu vlast pravi iste greške? Da li je moguće da oni toliko nemaju obzira prema građanima???

    Navedeni u tekstu su samo apsolutno gorući problemi, a postoji još mnogo ulica koje vape za kompletnom rekonstrukcijom, ne samo krpljenjem rupa. Ulica Dragiše Cvetkovića je primer za to – godinama čekamo da je kompletno srede, em je puna rupa, em je asfalt užasan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *