Rušenje barijera: Kako učiniti video igre pristupačnijim za osobe sa invaliditetom

Industrija video igara se često smatra naprednom i inkluzivnom zajednicom. Međutim, jedna grupa koja je stalno nedovoljno zastupljena u svetu video igara su osobe sa invaliditetom. Ovogodišnji festival GamesCon, održan prethodnog vikenda, od 25-27. novembra 2022. u dve hale Beogradskog sajma, u dobroj meri je pokazao da barijere za osobe sa invaliditetom u svetu video igara mogu lako da nestanu.

Games.con 2022 najpopularniji festival gejminga i pop kulture na Balkanu

Tokom ova tri dana hiljade posetilaca različitih uzrasta uživalo je u najsavremenijoj kompjuterskoj tehnologiji na najpopularnijem festivalu gejminga i pop kulture na Balkanu – GamesCon 2022. Najveće interesovanje bilo je za esport turnire, a posetioci su imali priliku da uživaju i u airsoftu, trkama dronova, mačevanju

Games.con 2022 najpopularniji festival gejminga i pop kulture na Balkanu

Osobe sa invaliditetom na GamesCon-u

Festival GamesCon bila je odlična prilika da osobe sa invaliditetom uživaju u najnovijim video igrama, upoznaju druge igrače i novine u razvoju igrica. Mesto održavanja festivala, Beogradski sajam, koji je u potpunosti pristupačan osobama sa otežanim kretanjem, omogućio je da svi mogu da pokažu svoje takmičarske veštine.

I pored toga što u mnoštvu turnira nije bilo naznačeno više informacija fokusiranih na pristupačnost za učesnike sa invaliditetom u smislu pomoćne tehnologija za osobe sa oštećenjima vida, sluha ili kretanja, GamesCon je odličan događaj za osobe sa invaliditetom i pruža inkluzivno i prijatno okruženje za uživanje u svetu video igara. Poboljšanjem pristupačnosti, GamesCon može pružiti još bolje iskustvo za sve učesnike u narednim godinama, bez obzira na njihove sposobnosti.

Games.con 2022 najpopularniji festival gejminga i pop kulture na Balkanu

Nedovoljna zastupljenost osoba sa invaliditetom u industriji video igara

Prema istraživanju Međunarodnog udruženja programera igara (IGDA) iz 2019. godine, samo 2% programera igara identifikuje se kao invalid. To se ogleda i u samim igrama, pošto se likovi sa invaliditetom retko vide u glavnim ulogama.

Postoji nekoliko značajnih izuzetaka, kao što je lik Li Everta (Lee Everett) u popularnoj igrici „The Walking Dead“, koji koristi invalidska kolica, ili protagonista igre „Hellblade: Senua’s Sacrifice“, koji se bori sa psihozom. Međutim, ovi primeri su malobrojni, a u mnogim slučajevima likovi sa invaliditetom su svedeni na sporedne uloge ili predstave tokena.

Vreme je da industrija video igara prepozna i pozabavi se nedostatkom zastupljenosti invaliditeta u svom sadržaju. Ovo se može postići kombinacijom angažovanja većeg broja programera video igara sa invaliditetom i saradnjom sa udruženjima osoba sa invaliditetom kroz osmišljavanje likova i priča koje odražavaju svet u kome živimo.

Games.con 2022 najpopularniji festival gejminga i pop kulture na Balkanu

Kako osobe sa invaliditetom mogu da igraju video igrice?

Igranje video igrica može biti zabavno i prijatno iskustvo za osobe sa invaliditetom. Sa odgovarajućim opremom i tehnologijom, osobe sa invaliditetom često mogu da igraju video igrice kao i bilo ko drugi.

Jedan od načina na koji osobe sa invaliditetom mogu da igraju video igrice je korišćenje pomoćne tehnologije. Ovo može uključivati stvari kao što su specijalni kontroleri ili džojstik uređaji koji su dizajnirani da ih koriste osobe sa ograničenom pokretljivošću.

Druga opcija za osobe sa invaliditetom je korišćenje audio igara. Ovo su igre koje se u potpunosti mogu igrati pomoću zvuka i osobe koji su slepe ili slabovide u potpunosti mogu da uživaju u igri. Neke igre zasnovane na zvuku čak uključuju i taktilne elemente, kao što su vibracije ili drugi osećaji, kako bi se poboljšalo iskustvo igranja za igrača.

Games.con 2022 najpopularniji festival gejminga i pop kulture na Balkanu

Kompjuterski gedžeti dostupni osobama sa invaliditetom

Kompjuterski uređaji, kao što su laptopovi, tableti i pametni telefoni, postali su suštinski alati u našem svakodnevnom životu. Međutim, za osobe sa invaliditetom, pristup i korišćenje ovih uređaja ponekad može biti teško.

Na sreću, postoje načini da se kompjuterski uređaji učine dostupnijim osobama sa invaliditetom. To su pre svega fizički uređaji, kao što su prilagođene tastature i miševi, koji osobama sa fizičkim invaliditetom mogu olakšati korišćenje računara i mogu imati ugrađene funkcije pristupačnosti, kao što je podešavanja boje i kontrasta ekrana.

Zatim, to su čitači ekrana, koji mogu naglas da čitaju tekst na ekranu računara korisnicima sa oštećenim vidom, kao i softver za prepoznavanje govora, koji omogućava korisnicima da kontrolišu svoj računar koristeći svoj glas.

Games.con 2022 najpopularniji festival gejminga i pop kulture na Balkanu

Specijalni džojstik

Primeri specijalnih džojstika su QuadStick koji je dizajniran za osobe sa smetnjama u kretanju i Xbox Adaptive Controller koji je prilagodljiv kontroler za osobe sa širokim spektrom invaliditeta. Kontroler ima veliki broj različitih portova i ulaza koji se mogu koristiti sa pomoćnim uređajima.

Ovi uređaji se mogu prilagoditi tako da zadovolje individualne potrebe korisnika, omogućavajući im da kontrolišu igru na način koji im je udoban i lak.

Na primer, džojstik može da vibrira ili proizvodi zvuk kada ga igrač pomeri u određenom pravcu, pružajući taktilne i audio signale koji pomažu igraču da se kreće kroz igru.

Games.con 2022 najpopularniji festival gejminga i pop kulture na Balkanu

Koje video igre mogu da igraju slepe i slabovide osobe?

Već dugi niz godina, video igre su uglavnom nedostupna zabava za osobe sa oštećenjem vida. Ali zahvaljujući napretku tehnologije i rastućem fokusu na pristupačnost u industriji igara, ovo počinje da se menja.

Jedan od načina na koji industrija igara čini video igre pristupačnijim za slepe osobe je kreiranje igara zasnovanih na zvuku, a neke igre uključuju i taktilne elemente, kao što su vibracije ili drugi osećaji, kako bi se poboljšalo iskustvo igranja za igrača. Mnoge moderne video igre omogućavaju igračima da promene šemu boja u igri, što je posebno važno za ljude sa daltonizmom.

Igre posebno dizajnirane za slepe igrače su „Audio Archery“, igra koja omogućava igračima da koriste zvuk za nišanjenje i ispaljivanje strela u mete. Programeri ove igre su blisko sarađivali sa slepim igračima kako bi osigurali da igra bude zabavna i dostupna igračima sa oštećenjem vida. Slična igra bez oslanjanja na vizuelne elemente je i „Echo Combat

Postoje video igre zasnovane na tekstu. One koriste tekstualni unos komandi omogućavajući slepim igračima da komuniciraju sa igrom koristeći čitač ekrana ili drugu pomoćnu tehnologiju. Primeri igara zasnovanih na tekstu su „Zork“ i „Adventure“.

Jako popularne su i audio RPG igre u kojima igrači preuzimaju uloge zamišljenih junaka u izmišljenom svetu i svojim rečima usmeravaju njihove akcije. Audio RPG igre koriste audio signale i zvučne efekte da bi stvorili bogato i impresivno iskustvo igranja za slepe igrače. Primeri audio RPG igrica su „The Last Door“ i „The Way of the Buffalo“.

Super Mario Odyssey

Posebna grupa igrica su igre koje uključuju audio opise vizuelnih elemenata igre i tako omogućavaju slepim igračima da razumeju okruženje u igri. Dobri primeri ovakvih video igrica su „Cuphead“ i „Super Mario Odyssey“.

Sve u svemu, postoji mnogo različitih tipova video igara koje slepi ljudi mogu da igraju. Odabirom igara koje su zasnovane na zvuku, tekstu, audio opisima ili koje koriste druge dostupne funkcije, slepi i slabovidi igrači mogu imati zabavno i zanimljivo iskustvo igranja.

Gradjanin.RS / D.I.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *