Simpozijum Niš i Vizantija – 800 godina srpske državnosti

Šesnaesto okupljanje vizantologa sveta u našem gradu oko simpozijuma „Niš i Vizantija 16“, a uokviru gradske slave, održaće se u znaku obeležavanja 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

Ove godine Nišu je pripala posebna čast dodeljena od SANU, koja mu je ukazala poverenje da Niški skup bude centralni srpski naučni skup koji je posvećen osamstogodišnjici prve srpske kraljevine. Zato će Niški skup otvoriti podpresednik SANU akademik Ljubomir Maksimović. Time se grad Niš našao na putu realizacije nacionalnog zadatka, koga je, posle 16 godina uspešne organizacije skupa „Niš i Vizantija“, i dostojan. Skup će početi sa radom uz blagoslov Patrijarha srpskog Gospodina Irineja, dok će se  prisutnima obratiti gradonačelnik Darko Bulatović i rektor prof. dr Dragan Antić. Posle promocije zbornika Niš i Vizantija 15 (dr Jasmina Šaranac), planirana je projekcija naučno-dokumentarnog filma „Osvit Vizantije“.

O ugledu i značaju simpozijuma najrečitije govori podatak da je svoje učećšće ove godine prijavilo 64 naučnika iz 13 zemelja. Program možete videti  na sajtu „Niš i Vizantija“.

Simpozijum „Niš i Vizantija 16“ svojim podnaslovom „Rimski venac pravoslavnog kraljevstva – 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog“, ima za cilj da nišku, srpsku i evropsku javnost podseti na najznačajniji događaj u istoriji srpske državnosti, ali i na uzajamnu povezanost i upućenost hrišćanskih naroda i država.

Pre 800 godina, Srbija je postala kraljevina. To je prvo srpsko kraljevsko krunisanje krunom pristiglom iz Rima od rimskog pape Honorija III. To se dogodilo u manastiru Žiča 1217. godine. U hijerarhiji evropskih, hrišćanskih vladara, Stefan Prvovenčani je izjednačen sa ostalim kraljevima i Srbija je tako stekla puni suverenitet. Dodela papske krune, kakve god bile namere, predstavlja međunarodno pravno priznanje Srbije kao nezavisne države.

800 godina državne nezavisnosti, je jubilej sa kojim se retko koja država može da podiči. Grad Niš je jedini grad u Srbiji koji će obeležiti ovaj značajan jubilej. Pozivaju se svi znanci i ljubitelji naše slavne srednjovekovne prošlosti da svojim prisusvom uveličaju ovaj veliki jubileja i dođu na otvaranje simpozijuma koje će se dogoditi u Svečanoj sali Univerzitet u Nišu (zgrada Banovine) 3. (subota) juna u 17,30 časova.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *