Smanjenje birokratije i plata – rešenje za Hitnu pomoć u Nišu?

Dr Žarko Ranković, gradski većnik rekao je juče da je 1,8 miliona dinara pripremljeno za rešavanje zaostalih plata za neugovorene radnike i stomatološku službu u Hitnoj medicinskoj pomoći u Nišu gde je račun u blokadi. On je takođe dodao da će morati da se obavi “racionalizacija i smanjenje plata jer je nelogično da jedna medicinska sestra ima veću platu od svoje koleginice na odelenju intenzivne nege Infektivne klinike u Kliničkom centru”.

hitna-pomoc

Na jučerašnjem sastanku radnika niške Hitne pomoći, odlučeno da će do kraja meseca sačekati da gradske vlasti reše njihove probleme sa zaostalim zaradama i neugovorenim radnicima, ali da će nakon toga, radikalnijim putem od resornog Ministartva tražiti ispunjenje zahteva. I dok zaposleni u Zavodu za probleme krive preobimnu i ne tako sposobnu administraciju ali i nebrigu gradskih čelnika, iz Grada poručuju da je racionalizacija kadrova i revizija sistemtizacije neophodna za spas ove ustanove. Trenutna blokada od oko 6,8 miliona dinara za zaostale zarade neugovorenih radnika niškog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, koji su zbog toga tužili svog poslodavca, neiplaćene dnevnice i loši uslovi rada, samo su početak problema i onoga što bi moglo da čeka zaposlene, upozoravaju sindikalisti i radnici hitne pomoći, i dodaju da bi se ti problemi mogli odraziti i na građanstvo.

Sada je to 7 miliona, ali će se ta suma uvećavati i dalje, jer vreme prolazi a sve više tužbi pristiže na adresu naše ustanove, i zato je nepojmljlivo da se naši poslodavci ne oglašavaju Mi smo sada javno rekli naše probleme i zahteve, a sastanku je prisustvovao i naš direktor u ostavci, i sačkaćemo još malo na taj obećani novac, ali ako ne bude odgovora, autobusima ćemo ispred Ministarstva zdravlja tražiti svoja prava, ali naše radnike koji su decenijama tu, nećemo tako lako dati – kaže Zoran Golubović, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i soijalnoj zaštiti, niškog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Međutim, gradski čelnici tvrde da su obećanih 10 miliona dinara, namenjana još aprila za rešavanje problema u hitnoj još uvek tu, ali da je dosadašnji menadžment i pored svih svojih napora loše uradio posao, i da još nije dostavljen plan kako bi ta sredstva buila utrošena.

Terenci neophodni, birokrate višak

Terenci Hitne tvrde da je u njihovoj ustanovi glavni problem preobimna i spora administracija.

Vi sada na spratu imate nebrojeno novih funkcija koje svaka za sebe ne znači ništa, i zamenike i pomoćnike, i referente i ljude zadužene za medije, a ovamo gde su zaista potrebni ljudi, kao što su higijeničarke koje godinama rade i čiste, ispadaju višak, a najveći paradoks je što RFZO prepoznaje eventualno agencije koje bi bile unajmljene da rade taj posao, dok naše dugogoišnje kolege drže neugovernim i smatraju ih za višak – napominje Saša Živić, vozač saniteta.

Koeficijenti moraju da se smanje

Apsolutno je neprihvatljivo da ljudi koji sede za šalterom imaju veći koeficijent od onih koji rade na traumatologiji u niškom KC, terenci da, ali pojedinci koji uživaju te rpivilegije u Hitnoj svakako ne, i zato je neophodno da se uradi tražena revizija na koju čekamo već godinu dana, kako bi finansije bile raspoređene pravilno. Preko vikenda stomatološka služba mora da radi, veli gradski većnik Ranković i dodaje da je zbog toga neopodno da se novi vršilac dužnosti direktora postavi što pre, i da reši taj problem.

N.M.

1 Comment

  1. GRADSKE VLASTI NE BI TREBALE DA SE RASIPAJU NOVCEM !!!
    1.800.000 DINARA JE „VELIKA“ SUMA … BOLJE JE DA „SAČUVAJU“ NOVAC ZA GORANA BREGOVIĆA , KOJI ĆE „DŽABE“ SVIRATI ZA BOLESNE NIŠLIJE ! „PESMA JE NAJBOLJI LEK“ , KAŽE NAŠ NAROD!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *