SOS linija za decu i mlade u Nišu

U sklopu Sigurne kuće u Nišu, anonimna SOS linija za decu i mlade „Delini“ otvara se u ponedeljak 29. januara. Deca i mladi do 18 godina će od stručnih savetnika moći da dobiju savete za brojne probleme.

Svi stručni savetnici Sigurne kuće biće na raspolaganju mladima putem telefona 0800/000 803, svakog radnog dana od 8 do 15 časova, a direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić kaže da će pozivaoci moći da dobiju savete za probleme poput usamljenosti, promene sredine, gubitka člana porodice, razvoda roditelja i porodičnog nasilja.

Deca će moći sa savetnicima da podele svoje probleme, misli i osećanja, a savetnici će se truditi da im pruže podršku, da razumeju problem, situaciju u kojoj se dete nalazi i okolnosti koje su prethodile pozivu“ – rekla je Šćekić.

Ona dodaje da savetnici koji će se javljati na telefon neće prijavljivati policiji ukoliko deca i mladi budu prijavljivali nasilje, već će tokom razgovora potražiti najbližu odraslu osobu u njegovom okruženju u koje dete ima poverenja i koja će prijaviti eventualno nasilje.

Šćekić podseća da je Sigurna kuća u Nišu septembra prošle godine otvorila Savetovalište za decu žrtve nasilje, prvo i za sada jedino u Srbiji.

Zadatak savetovališta je pre svega pružanje terapeutskih usluga deci koja su na žalost bila žrtve nasilja. Naši terapeuti sa decom imaju psihoedukativne i savetodavne razgovore, u koje su sve vreme uključeni i roditelji“ – objasnila Šćekić.

Savetnici Sigurne kuće završili su akreditovani program za dečje savetnike i sva deca i mladi koji budu pozivali SOS liniju sigurno mogu da računaju na njihovo razumevanje i empatičnost.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *