SPC odlikovala prof. dr Žarka Rankovića

Prof. dr Žarka Rankovića, aktuelni predsednik Skupštine Gradske opštine Medijana iz redova Socijalističke partije Srbije, odlikovan je od Srpske pravoslavne crkve ordenenom Svetog kralja Milutina za, kako je navedeno u obrazloženju, „delatnu ljubav prema Svetoj majci Crkvi, naročito pokazanu uređenjem i opremanjem bogoslužbenog prostora na Infektivoj klinici Kliničkog centra u Nišu“.

Njegova Svetost Patrijarh Srpski Gospodin Irinej, koji je tada još bio episkop Niški, imao je veliku želju, koju je podelio samnom, da se u sklopu Kliničkog centra Niš izgradi jedan molitveni prostor – paraklis, kako bi naši pacijenti i njihovi najmiliji mogli da se pomole Bogu. Na klinici smo imali jednu otvorenu terasu koja nije služila ničemu, pa sam zamolio Oca Rašu da pogleda taj prostor i kaže da li bi bilo prikladno da se preuredi, što je on i učinio, kaže profesor Ranković i dodaje da je nakon saglasnosti Oca Raše zatražio blagoslov tadašnjeg episkopa Niškog Jovana i uz veliku pomoć Gradske opštine Medijana 2011.godine Klinički centar u Nišu dobio je svoj jedini molitveni prostor.

Paraklis je osveštan 14.11.2011.godine, a Infektivna klinika u Nišu od te godine svakog 25.novembra slavi slavu Svetog Jovana Milostivog.

Prof. dr Žarko Ranković kaže da zaista poštuje crkvu, veru i tradiciju i naglašava da ako čovek ne poštuje svoje, ne može ni tuđe.

Na sednici Sinoda SPC 15. novembra prošle godine doneta je odluka da se prof.dr Žarku Rankoviću dodeli Orden Svetog kralja Milutina.

On je jedan od retkih lekara u Srbiji koji je poneo ovo visoko odlikovanje Srpske Pravoslavne Crkve.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *