Srbija ponovo tuži NATO – Srđan Aleksić na čelu advokatskog tima

Na predlog srpske Kraljevske Akademije, a uz blagoslov srpskog Patrijarha, u toku je formiranje pravnog tima u kome će svoje znanje ujediniti najbolji advokati iz naše, ali i iz drugih evropskih zemalja. Nakon izglasane većine glasova članova Akademije, taj ekspertski advokatski tim vodiće Srđan Aleksić, poznati niški advokat.

foto: Emilija Miljković Ivković (klik za uvećanje) – na slici Betonski most u Nišu koji je pogođen 8. maja 1999. godine

Oni imaju zadatak da u ime Srbije sačine tužbu protiv NATO-a i to za materijalnu i nematerijalnu odštetu građana koji su bili lično pogođeni tokom bombardovanja 1999. godine.

Iako je tokom prethodne decenije Jugoslavija, a potom i Republika Srbija, više puta pokušala da pravdu zbog brtualne agresije i osamdesetodnevnog bombardovanja NATO alijanse potraži na sudu, gotovo svaki put ta borba je bila bezuspešna, jer je međunarodni sud u Hagu, svaki put istinu „video“ na strani Alijanse.

Nakon gotovo 17 godina od poslednjeg vazdušnog napada, naučna elita naše zemlje odlučila je da ponovo pokuša da zakonskim putem istera istinu na videlo.

Iskreno, i ja sam bio iznenađen kada sam primio poziv od visokih predstavnika Akademije i time što su baš mene predložili da budem predsednik, odnosno vođa tima advokata, koji su tokom svog dugogodišnjeg rada pokazali da su pravi stručnjaci za međunarodno pravo, tako da ćemo se potruditi da ovaj put tužbu što temeljnije sastavimo i da idemo do kraja, zbog svih žrtava a posebno zbog onih koji su se borili za svoju zemlju i zbog njihovih porodica, izjavio je Srđan Aleksić, niški advokat.

Advokat Srđan Aleksić

Aleksić je dodao da je već kontaktirao sa kolegama iz Francuske, Austrije, Italije, Rusije i kolegama iz još nekih zemalja, koji su, prema njegovim rečima oberučke prihvatili da svi zajedno zasupaju našu zemlju i bore se za naplatu materijalne i nematerijalne odštete.

Milosrdni anđeo usmrtio preko 2.500 građana Srbije

Podsećamo, devetnaest zemalja Alijanse je 24. marta 1999. u 19.45 časova, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, ali i sa brodova u Jadranskom moru, započelo vazdušne udare krstarećim raketama i avijacijom, na više mesta u Srbiji i Crnoj Gori. Prema proceni Vlade Srbije, u bombardovanju je poginulo najmanje 2.500 ljudi, od kojih 89 dece (prema pojedinim izvorima ukupan broj poginulih bio je gotovo 4.000), a ranjeno je i povređeno više od 12.500 osoba. Napadi su trajali 11 nedelja i u njima je, prema procenama iz različitih izvora, poginulo između 1.200 i 4.000 ljudi. U bombardovanjima, koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Nikola Marković

10 Comments

  1. Drzava nece da stoji iza tuzbe za odstetu zrtvama NATO bombardovanja?! Pa treba onda tuziti tu drzavu pred sudom u Strazburu sto je vodila, a i godinama nakon bombardovanja nastavila da vodi politiku zbog koje su nas i bombardovali. I ne samo to, drzava je nastavila da vodi politiku zbog koje je orgoman broj stanovnistva oboleo od bolesti prouzrokovanih stresom zbog neimastine, bede, gubitaka (posla, imovine, zivota bliskih ljudi), dakle od raznoraznih karconoma, autoimunih bolesti, psihijatrijskih bolesti i poremecaja, itd. Treba tuziti i NATO i drzavu!

  2. Svi privredni subjekti a i fizička lica predala su na poziv vlade kompletnu dokumentaciju o materjalnoj šteti koju smo pretrpeli u vreme bonbardovanja. Dali je iko to sačuvao i postoji li išta od tih prijava, ne znam ali to nisu bili mali iznosi. O nematerjalnoj šteti i ljudskim žrtvama i uništemj infrastrukturi da i ne govorimo. Zapadni mediji su u vreme „euforije“ rezultata bonbardovanja „uspeh“ akcije cenili na preko sto milijardi dolara.

  3. Opet sut protiv rogatog , pa on nije mogo ratne dnevnice da istera na vidalo protiv nekih ovdasnjih sudova dal zato sto je i on deo ovdasnje vlasti ili je nesto drugo u pitanju neznam…
    a ce tuzi NATO kod NATOa svasta

    1. Da, stvarno smesno. Kadija te tuzi, kadija ti sudi, al’ da ima vecitih optimista u Srba- vala ima!

  4. Neka vam sva snaga bude skontentrisana na uspeh da dokažete užas kojim smo prošli, ne zaboroavite osiromašeni uranijum, tek sada počinjemo da umiremo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *