Stanković ne govori istinu – partija jača od zakona

Zamenik predsednika Skupštine grada Nenad Stanković nije pokrenuo postupak pred Upravnim sudom protiv preporuke Agencije za svoje razrešenje, iako je tvrdio da to jeste učinio i da će postupiti po odluci suda Gradski organi i funkcioneri u Nišu krajnje selektivno poštuju preporuke Agencije za borbu protiv korupcije

blic rs
Nenad Stanković

Preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje funkcionera zbog sukoba interesa organi vlasti u Nišu poštuju selektivno, a sami funkcioneri ih igorišu, uz istinito ili neistinito obrazloženje da su pokrenuli postupak pred Upravnom sudom, te da čekaju odluku „koju će poštovati“, pokazuje nekoliko poslednjeih slučajeva u tom gradu.

Skupština grada Niša i skupštinski Odbor za imenovanje odbili su da podrže preporuke Agencije za razrešenje zamenika predsednika Skupštine grada Nenada Stankovića (SNS) i direktora Doma zdravlja Milorada Jerkana (SNS), dok je gradonačelnik Zoran Perišić (SNS) podržao njenu preporuku i predložio razrešenje gradskog većnika Srđana Aleksića (SNS). Prema saznanjima Danasa, Aleksić i Jerkan pokrenuli su postupak pred Upravnim sudom, dok Stanković to nije učinio, uprkos drugačijim tvrdnjama.

– Zamenik predsednika Skupštine grada Stanković nije pokrenuo upravni spor protiv drugostepenog rešenja Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Aleksić i Jerkan su podneli tužbe protiv rešenja Odbora Agencije, predmeti su u radu, a odluke će biti donete u razumnom roku, po redosledu prijema predmeta – saopšteno je za naš list u Upravnom sudu.

Stanković je, međutim, na sednici Skupštine grada, kao i u izjavama medijima, krajem prošle godine i kasnije, navodio da je „pokrenuo postupak pred Upravnim sudom, u zakonskom roku, te da čeka da sud donese konačnu odluku“. Agencija je preporučila njegovo razrešenje sa funkcije zamenika predsednika SG jer joj nije u zakonskom roku prijavio da osim obavljanja te i funkcije odbornika radi i kao zamenik direktora Direkcije za javni prevoz.

niski funkcioneri
Partija jača od zakona

Razrešenje direktora Doma zdravlja Jerkana predloženo je krajem maja jer je on bez raspisivanja javnog konkursa u ovoj ustanovi zaposlio sina, a da to ni tada ni kasnije nije prijavio Agenciji. Jerkan je pojedinim medijima objasnio da “nije zaposlio sina već lekara“, a da je „zeleno svetlo“ za to navodno dobio od tadašnje ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović i gradonačelnika Perišića.

Odbijanje preporuka Agencije za razrešenje Stankovića i Jerkana obrazlagano je time da će „konačna odluka“ o tim preporukama biti doneta nakon što Upravni sud, pred koji su pokrenuli postupak, odluči o njihovim tužbama. Takođe se moglo čuti da preporuke Agencije „nisu pravno obavezujuće“, što je Agencija negirala.

– Zabrana sukoba interesa je ustavno načelo, a Agencija je jedina nadležna da, na osnovu Zakona o Agenciji, odlučuje o sukobu interesa pri vršenju javnih funkcija. Stoga nepoštovanje mera Agencije u vezi sa sukobom interesa predstavlja grubo kršenje zakona, društveno je štetno i utiče na urušavanje i obezvređivanje čitavog pravnog poretka. Na taj način se podriva poverenje u vlast i podstiču drugi oblici krajnje diskutabilnog ponašanja sa stanovišta prava i morala – kažu za Danas u Agenciji.

Drugačiji stav gradonačelnika Perišića, povodom razrešenja većnika Aleksića, naći će se na konačnoj proveri pred odbornicima Skupštine grada, na nekoj od narednih sednica. Agencija je predložila razrešenje tog većnika jer je kao advokat učestvovao u sudskim sporovima u kojima su se pojavljivala dva gradska preduzeća, čime je ugrozio nepristrasno vršenje funkcije većnika, a svoj privatni, advokatski interes stavio iznad javnog.

skupstina-sednica
Frakcije podelile vladajući SNS

Aleksić je, inače, na nedavnim unutarstranačkim (SNS) nadmetanjima pripadao struji koja je suprotstavljena onoj u kojoj je Perišić, što je već izazvalo komentare da gradonačelnikov predlog za razrešenje ovog većnika nije motivisan isključivo poštovanjem zakona i mere Agencije. Perišićev odgovor na ovakve spekulacije nismo dobili jer nije dogovarao na pozive i poruke Danasa.

– Selektivno poštovanje mera Agencije za borbu protiv korupcije moglo bi predstavljati još jedan dokaz da ovde postoji prilično jaka partijska država, u kojoj važi partijska, a ne zakonska pravda. Zbog toga nije retkost da se zakon poštuje kada to odgovara vladajućoj stranci ili funkcioneru, a sankcije stižu uglavnom one koji nisu dovoljno stranački podobni i lojalni – kaže za naš list Zoran Gavrilović, direktor programa “Društvo protiv koruocije“ Biroa za društvena istraživanja.

On još kaže da je za sistemsku borbu protiv ovakvog vida korupcije izuzetno važno jačanje regulatornih tela, pošto je Srbija neuređena država, sa institucijama koje nisu jake i profesionalizovane. Stoga ne iznenađuje, dodaje on, što se i funkcioneri kojima je Agencija izrekla mere i organi vlasti „uzdaju“ pre i iznad svega u nereformisano pravosuđe, sa kojim su, zapravo, u korupcijskoj koaliciji

STANKOVIĆ: MOŽDA JE MOJ ADVOKAT ZABORAVIO DA PODNESE TUŽBU

– Zaista ne znam kako moje tužbe nema u Upravnom sudu, može biti da je moj advokat propustio da je podnese. Ono što znam je da je Prekršajni sud, pred kojim je Agencija pokrenula postupak istovremeno kada i predlog za moje razrešenje, odbacio njen zahtev da budem prekršajno kažnjen. To je još jedan dokaz da nisam u sukobu interesa, pošto je moj jedini „greh“, po rečima Agencije, što nisam u roku prijavio svoje radno mesto u Direkciji – kaže Nenad Stanković za Danas.

Tekst: Zorica Miladinović, novinar lista „Danas“
Foto: blic.rs/gradjanin.rs

4 Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *