Štrajk upozorenja i u Nišu

strajk02Predstavnici dva reprezentativna sindikata, Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih gradskih sindikata Nezavisnost, organizovali su danas jednosatni štrajk upozorenja da bi izrazili nezadovoljstvo predloženim izmenama i dopunama Zakona o radu, stečaju i privatizaciji.

Štrajk je organizovan na radnim mestima u preduzećima i ustanovama širom Srbije.

U jednočasovnom štrajku upozorenja, nezadovoljni predloženim izmenama i dopunama pomenutog zakona, zaposleni u Nišu štrajkovali su na nekoliko mesta u samom centru grada – ispred Narodnog pozorišta, u ulici Nade Tomić, ispred gradske kuće…

Na svojim radnim mestima, uz minimum procesa rada, protestu su se priključili i zaposleni u gradskoj upravi, većini javnih preduzeća, ustanovama kulture, ali i veći deo radnika Doma zdravlja i Kliničkog centra u Nišu.

Svako ko je danas od 11 do podneva došao u staru nišku opštinu u ulici Nikole Pašića da završi posao – naišao je na zaključana vrata. U vreme štrajka upozorenja nisu radili ni šalteri gradskog uslužnog centra, niti su zaposleni u javnoj admninistraciji u to vreme primali stranke.

Mnogi građani nisu ni znali da je štrajk, ni zbog čega je organizovan.

– Stvarno ne znam, narod strada zbog toga – kaže starija gospođa koja je došla da plati račun.

– Nemam pojma o čemu se radi. Danas moram da završim papire za dečji dodatak. Nisam ljut, to je njihovo pravo, dodaje muškarac srednjih godina.

Štrajk upozorenja je najavljivan još krajem prošle godine. Osnovni razlog – za sindikate potpuno neprihvatljiv nacrt zakona o radu. To što je  taj nacrt navodno povučen iz procedure, za sindikate nije dovoljno.

– Ništa još nemamo zvanično. Mi imamo obećanje premijera i vicepremijera Vučića, ali izjave ministra Radulovića koji zagovara ovakvu verziju zakona govore suprotno: da postoje neke struje u Vladi za koja mi nismo sigurni da li će biti ovako ili onako i koja će struja pobediti… A mi nećemo da kalkulišemo. Sindiakt ne odustaje od ovog štrajka, a ni od generalnog štrajka, ako se pokaže da ono što je dogovoreno sa premijerom i vicepremijerom ne urodi plodom, kaže Marko Savić iz Samostalnog sindikata Gradske uprave Niš.

Tačno u 11 sati prestale su da rade i metle uličnih čistača. Oni u centru grada okupili su se ispred gradske kuće.

– Ovaj zakon ne odgovara ni nama, a ni svima ostalima, kratko kaže Sadat Radosavljevć, ulični čistač u JKP „Medijana“.

Zahtev oba sindikata je da se oformi radna grupa koja neće dorađivati ovaj katastrofalni nacrt zakona, nego uraditi potpuno novi tekst koji će biti prilagođen našim uslovima rada i štititi prava zaposlenih, kaže Suzana Đorđević iz regionalnog povereništva UGS „Nezavisnost“.

strajkobnaplata23Podršku čistačima pružali su i radnici Parking servisa, pogrebna služba JKP „Gorice“. U Objedinjenoj naplati se takođe štrajkovalo, ali je ipak jedan šalter bio otvoren.

– Da ne bi građani gubili vreme, odlučili smo da ipak jedan šalter radi, kaže Radmila Pavlović iz nezavisnog sindiakta.

Jednosatni štrajk upozorenja, kako su saopštila oba sindikata, održan je i u katastru, prekršajnom sudu, Kliničkom centru i Domu zdravlja, svim javnim i javno komunalnim preduzećima. Kako saznajemo, na jedan sat zaustavljene su i mašine u MIN lokomotivi i Vagonki.

Štrajku se pridružio i Nezavisni sindikat policije.

strajk03– Ukoliko ne povuku nacrt zakona i ne krenemo sa belim, praznim papirom onda ćemo preduzeti druge mere – totalnu obustavu rada. Čekamo odgovor Vlade i reakcije i njihove sledeće korake, rekao je za građanin.rs Dejan Marinković, predstavnik UGS Nezavisnost.

Svi sindikati su najavili generalni štrajk u slučaju da se Vlada ogluši o njihove zahteve

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *