Studenti Filozofskog fakulteta ogorčeni zbog poskupljenja prijave ispita za 500 odsto

Studentski parlament Filozofskog fakulteta uputio je protesno pismo dekanatu zbog povećanja cena prijava ispita. Oni su poslali medijima pismo u kome traže da se cene vrate na raniji nivo i da se ukine retroaktivno plaćanje ispita. Zbog svega toga, navodi Studentski parlament ovog fakulteta, studenti se osećaju prevareno i nezaštićeno, a u pismu se između ostalog navodi:

Filozofski-fakultet
foto: arhiva gradjanin.rs

Obraćam Vam se u ime studenata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu koji su ogorčeni i zatečeni odlukom uprave Fakulteta da u sred školske godine poveća cenu prijave ispita za apsolvente sa 300 na 1500 dinara (po ispitu), a za ostale studente (samomfinasirajuće i budžetske) uvede plaćanje prijave ispita po ceni od 500 dinara nakon treće prijave. Studenti su o ovome obavešteni na sam dan početka prijave (27. 5. 2015), a oni koji su došli na prijavu nešto ranije morali su da sačekaju da ova odluka bude potvrđena. Nakon toga je usledilo oblepljivanje fakulteta sa ovim obaveštenjem. Većina studenata je odustala od prijave ispita jer do tada nisu ni znali da moraju da plaćaju svaki ispit koji su ikada prijavili (ne i izlazili na taj ispit) više od tri puta, dok su neki od apsolvenata morali da pored uplatnice od 300 dinara na račun fakulteta uplate i razliku od 1200 dinara, ukoliko su planirali da prijave jedan ispit. Veći je bio broj onih koji su odustali od prijave jer taj novac nemaju i nisu računali na iznenadni trošak na kraju meseca, podvlači se u pismu.

Studentski parlament Filozofskog fakulteta je juče uputio molbe u pisanoj formi koje je, kako tvrde parlamentarci, dekan odbio uz kratko obrazloženje da su neosnovane.

Studenti Filozofskog fakulteta u Nišu se povodom ovoga osećaju prevareno i nezaštićeno i kažu da ih ne bi čudilo da cena prijave ispita u narednom roku bude i 3000 dinara. Obratili su se Pravnoj sližbi Rektorata Univerziteta u Nišu gde im je rečeno da fakulteti sami određuju svoj cenovnik i da oni nisu nadležni. Podsećamo da je Ministarstvo prosvete u oktobru prošle godine poslalo dopis fakultetima da ne smeju ove „usluge“ naplaćivati studentima jer su one pokrivene školarinom – navodi ovaj studentski parlament.

U toku dva poslednja dana društvene mreže su “zatrpane” negodovanjem studenata. Danas smo oko 12 sati pokušali da čujemo komentar dekana Filozofskog fakulteta Gorana Maksimovića, ali nam je ljubazna sekretarica rekla „da celog dana ima gust raspored i da će se javiti čim ima malo vremena. On to nije učinio do 16,30 časova tako da smo za detaljnija objašnjenja za ovakav gest prema studentima, uskraćeni. To svakako ne znači, da nećemo objaviti njegov komentar, ukoliko se javi danas ili predstojećih dana.

M.S.

5 Comments

 1. У историји Филозофског факултета у Нишу вероватно није било неспособније Управе, него што је данас случај.
  На велику жалост, цену плаћају студенти.
  Не само да су материјално у губитку, већ су у губитку и по квалитету знања. Проверите само на какве начине је запошљавано „стручно“ особље у протеклих 5 година.

  1. Tacno.
   Ali, kako rece nas Dekan, ukoliko mu nabavimo 11 miliona dinara koje je fakultet izgubio u januaru i aprilu zbog besplatnih prijava po naredbi Ministarstva, spreman je da vrati stari cenovnik. Velikodusno, zar ne?!

 2. Malo je reci da smo ogorceni, mi kao studenti na ovom fakultetu nemamo nikakva prava, pogledajte samo kakav smo odgovor dobili. Donose odluke na polovini ili pred kraj godine koje se ticu placanja, uslova upisa i mnogih drugih stvari i ne obavestavaju nas na vreme da se ne bi smo bunili vec da budemo stavljeni pred svrsen cin. Strasno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *