Svaki treći osnovac žrtva internet nasilja

Kako bi ukazala na važnost bezbednog korišćenja interneta, Fondacija Tijane Jurić organizuje besplatne edukacije za osnovce i njihove roditelje. U niškim osnovnim školama (“Zoran Đinđić” Brzi Brod, “Stefan Nemanja” i “Milan Rakić” u Medoševcu, “Vuk Karadžić” i “Karađorđe” u Matejevcu) juče i danas organizovana su predavanja će održati predavač Ministarstva unutrašnjih poslova i osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić. Predavanje za roditelje održano je sinoć u amfiteatru Pravnog fakulteta u Nišu.

Igor Jurić i Aleksandra Stojanović iz Udruženja „porodična filharmonija“

Broj slučajeva nasilja na internetu je u konstantnom porastu, posebno među decom i mladima. Želimo da ovim edukacijama ukažemo i roditeljima i deci na sve opasnosti koje ih mogu zadesiti u onlajn okruženju. Takođe, iskoristio bih ovu priliku da pozovem sve građane da, od 23. do 29. oktobra, potpišu našu peticiju kojom predlažemo doživotnu kaznu zatvora za ubice dece”, izjavio je osnivač Fondacije Igor Jurić.

Potpisi će se biti skupljani u 30 gradova širom zemlje.

Istraživanje koje je sprovedeno 2014. na teritoriji Srbije, pokazuje da bi svaka četvrta devojčica viših razreda osnovne škole otišla na upoznavanje sa osobom sa kojom je ,,prijatelj“ na Fejsbuku ili na drugoj društvenoj mreži, a da je svaki treći osnovac bio žrtva elektronskog nasilja. Ovi zabrinjavajući podaci o neinformisanosti dece, roditelja i nastavnika o elektronskom nasilju, za posledicu imaju kako neprepoznavanje problema i opasnosti, tako i, vrlo često, tragične rezultate. Pedofilija je jedna od vrsta zloupotreba dece na internetu, a slede cyber bullying koji ima zastrašujuće posledice na psihu deteta, zloupotreba fotografija, ličnih podataka, kao i delovanje sekti na internetu, dečija pornografija i dečija prostitucija.

MiRC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *