Sve naše čestitke II (Božić i SNG)

[dropcap color=“#DD3333″ type=“square“]g[/dropcap]rađanin: Miodrag Miljković

miodrag-miljkovicIz nekog razloga u Srbiji je sve preterano. Sve. Proslave, sahrane, slave, duhovni praznici, sve.

Ne postoji ništa što u Srbiji neće dobiti svoju ekstremnu varijantu. U Srbiji se samo u dva navrata pridržavaju starog kalendara.

Jednom za Božić i drugi put za Novu godinu koju vrlo pompeznom nazivaju Srpska, Pravoslavna, ali kako god bilo jedva čekaju da još jednom proslave Novu godinu iako su je već jednom proslavili. Ta kalendarska tolerancija kao i svaka tolerancija ne važi uvek i za sve, ali ako treba da se slavi, što da ne! Uopšte u zemlji u kojoj tolerancija nije nešto jača strana svaki oblik tolerancije ili tradicije ili čega kod moguć je ako tog ili tih dana nećemo raditi ili ako ćemo slaviti. I volimo da čestitamo. I to u stihu. Poetski. Da se vidi da znamo.
Evo primera.

Da već danas bude bolje , daj nam Bože malo volje . Daj nam zdravlja , sreće , para , nek je Nova bolja nego stara . Sad punu digni cašu i dočekaj SRPSKU našu . Za Srbiju , za sve nas , 50 % + tvoj glas !!!

Čestitka je vrlo jasna i prejudicira izbore koji nam se možda i ne dese ove godine, mada ne verujem.

Kuc-kuc.. ima li koga?? Daj otvori smrzut ću se vani!! Zašto me tako zbunjeno gledaš?? Pa ja sam samo mali anđeo koji je i tebi došao reći srećan Božić…

Neprepoznavanje kao stvaranje napete dramske situacije, ipak se sve dobro završilo.

Da ostvariš svaki san pomogo ti badnji dan. Da u kući novac teče, pomoglo ti Badnje veče. Nek se sreća s zdravljem srodi MIR BOŽIJI HRISTOS SE RODI

Rimovana čestitka. Nastala kao pokušaj da se obični izrazi česitanja dignu na viši jezički nivo. Time se i onom koji čestita i onome koji čestitku prima daje nova dimenzija koju obično nemaju, ali žele….

U zidinama Hilandara rodila se vera stara, rodila se još od Hrista, ja je volim, jer je čista. Ta vremena behu davna – SREĆNA NOVA PRAVOSLAVNA!

Istorijska, sa jasnim akcentom na čista. Po onoj staroj, čistoća je pola zdravlja, pola bolest, izaberite sami svoju polovinu.

Na stolu praščić, u ruci nožić, želim vam svima sretan Božić!

Gurmanska. Vrlo jasno prepoznat Božićni motiv u poruci.

Ne bih dalje. Porukama kraja nema, ali za kraj ostavljam najbolju. Verujete, toliko je dobra da je svaki komentar suvišan….

Neka Gospod sa Nebesa kupi tebi Mercedesa, a po želji Hrista neka bude dizel 300 jer mečka je uvek u modi! MIR BOŽIJI HRISTOS SE RODI!

Poruka preneta bez ikakvih intervencija. Čak sam odoleo da je složim po stihovima. Ipak je potpuno neodoljiva…

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

© 2023 GRAĐANIN - Gradjanin.rs je upisan u Registar medija Republike Srbije pod rednim brojem: IN000266