Sve o IPA programu prekogranične saradnje Srbija-Bugarska

Medija reform centar Niš danas je suorganizator konferencije za novinare, ali i ostale zainteresovane predstavnike organizacija, povodom predstavljanja INTERREG IPA PROGRAMA PREKOGRANIČNE SARADNjE BUGARSKA–SRBIJA. Nosioci konferencije u Gradskoj kući, s početkom u 11 časova su Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije, uz podršku Grada Niša i Ministarstva za regionalni razvoj i javne radove Republike Bugarske.

mrcn-slajd1Ukupna vrednost Programa je 28,9 miliona evra, a u okviru Prvog javnog poziva za dostavljanje predloga projekata (otvoren od 17. avgusta 2015. do 18. januara 2016) opredeljeno je 12,6 miliona evra. Iz Prvog poziva biće finansirani zajednički projekti u prioritetnim oblastima: 1. održivi turizam, 2. mladi i 3. zaštita životne sredine.

-Osnovni cilj Programa je uspostavljanje uravnoteženog i održivog razvoja pograničnog regiona između Bugarske i Srbije, pre svega planiranjem ekonomskog rasta, prilagođavanjem klimatskim promenama i unapređenjem sistema obrazovanja. U okviru IPA programa prekogranične saradnje Bugarska–Srbija od 2007. do 2013. godine realizovano je 155 projekata, u ukupnoj vrednosti od oko 35 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Novinarima će se na otvaranju obratiti Zoran Perišić, gradonačelnik Niša, Sanda Šimić, pomoćnik direktora u Kancelariji za evropske integracije, Denica Nikolova, zamenik ministra Ministarstva regionalnog razvoja i javnih radova Republike Bugarske, i Marija Duzova, generalni direktor Generalnog direktorata „Upravljanje teritorijalnom saradnjom“, iz bugarskog Ministarstva regionalnog razvoja i javnih radova.

Gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *