Toplički marš u slavu srpskih junaka

Društvo za negovanje istorije i tradicije srpskog naroda „Stazama slavih predaka“, u čast 101. godišnjice Topličkog ustanka protiv bugarske i austrougarske okupacije i u znak dubokog poštovanja prema junacima i njihovoj žrtvi organizovalo je zajedno s prijateljima Toplički marš. U okolini Kuršumlije pre 101 godine podignut je ustanak brotiv okupacije.

foto: M.Lapčević (klik za uvećanje)

Marš se kretao od sela Obilić, opština Bojnik, gde je 21.februara 1917.godine doneta odluka o podizanju ustanka do Trga Topličkih junaka u Prokuplju, u dužini od oko 30 km, u nedelju 18.februara.

Drugi Toplički marš-30 km, 700 visinskih metara, teška staza, blato, raskvašen sneg, voda, poneki žulj.. ali puno srce, dragi ljudi i jedna velika ideja da ne obrukamo pretke i da osvetlimo put potomcima. Čestitke svim učesnicima na izdržljivosti i veliko hvala svima koji su pomogli, posebno Vojsci Srbije i Kolu srpskih sestara iz Prokuplja koje predvodi sjajna gospođa Gorica Trkulja, naravno i našem bratu Sikiju Dimčiću koji nas je vodio od Dubova do Pasjače. Večna slava i nezaborav besmrtnim Topličkim junacima – napisao je Milan Lapčević jedan od učesnika marša i narodni poslanik iz Niša.

gradjanin,rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *