Hiljade građana na protestu zbog Vukovog ubistva

FOTO: fb/ Maja Stanković Vodeničarski
FOTO: fb/ Maja Stanković Vodeničarski

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas u samom centru Niša kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog dosadašnjeg postupanja nadležnih organa i nerazjašnjenih okolnosti u vezi sa ubistvom Vuka Stoiljkovića, koji je svirepo ubijen početkom prošle nedelje.

Građani su sa protesta poslali poruku da se mora zaustaviti nasilje i da se pretnje moraju ukloniti sa ulica.

Na skupu su govorili članovi Debatnog kluba Gimnazije „Svetozar Marković“, njegova devojka, njegov ujak i profesori te škole.

Hiljade Nišlija potpuno je ispunilo plato ispred Hotela Ambasador, a na skupu je rečeno da okupljanja predstavljaju  protest protiv nasilja sa zahtevom da se krene u obračun sa uzrocima nasilja ne samo u Nišu već i celoj Srbiji.

FOTO: Vanja Keser
FOTO: Vanja Keser

Okupljeni su nosili transparente sa natpisima: „Marijo, majko božija, da li vidiš šta rade sa tvojom decom?“, „Savest, svest, moral“

Protest je organizovan putem fejsbuk grupe „Budimo Vukove oči i uši. Nek ti je večna slava. Vuk Stoiljković 1992 – 2014“, koju prati već preko 30.000 ljudi. nakon višednevnog okupljanja u parku Sv. Save.

– Protest je opomena instuticajama, vaspitnim ustanovama i državi da se oštro krene u kampanju protiv nasilja, rekla je profesorka filozofije Bojana Golubović koja je pročitala zahteve nadlažnim organima koje su okupljeni građani podržali.

FOTO: Vanja Keser
FOTO: Vanja Keser

Ona je rekla da je to „protest protiv neprofesionalnog vođenja istrage“ i da je zahtev da se delo pravilno pravno kvalifikuje kako ne bi došlo do umanjenja kazne, kao i da čitav slučaj treba do kraja rasvetliti.

„Pozivam sve ljude koji su videli nešto ili imaju informaciju koja bi mogla da pomogne u razjašnjavanju onoga što se zaista dogodilo – da istupe“, rekla je Golubovićeva.

Na skupu je govorio i Zoran Jovanović, ujak ubijenog studenta medicine koji je rekao da je porodica nezadovoljna dosadašnjim tokom policijske istrage odnosno informacijama koje je porodica dobila od policije.

DSC_5990Članovi Debatnog kluba Gimnazije „Svetozar Marković“ poručili su da „nasilje rađa nasilje“ i da je jedina dopuštena netolerencija ona koja je protiv nasilja.

Svako od nas mora ostati čovek, poručili su gimnazijalci sa skupa na kome su nosili transparent na kome je pisalo „Svest, savest, moral“, reči koje znače spas i prepreku nasilju.

Skupu se obratila i devojka ubijenog Vuka, Katarina Dunić koja je govorila o Vukovoj skromnosti i želji da studira upravo medicinu kako bi pomagao ljudima.

Sa govornice je poručeno da je protest isključivo građanski. Protest je počeo minutom ćutanja za Vuka i sve one koji su nastradali u sličnim tragičnim događajima.

Vuk je ubijen 10. februara oko 20,00 časova, a policija je saopštila da je uhapsila Dimintrija S.(20) za koga se sumnja da ga je ubio nanevši mu četiri uboda nožem u predelu stomaka i vrata.

FOTO: fb/Sonja Urošević
FOTO: fb/Sonja Urošević

Slični protesti, u znak solidarnosti, održani su u Beogradu i Novom Sadu, izvestila je RTS.

„Građani Novog Sada pridružuju se građanima Niša u borbi za pravdu. Ne dozvolimo da ubice šetaju slobodno, ne dozvolimo da korumpirano sudstvo ponovo bude blagonaklono prema kriminalcima, a povrh svega ne dozvolimo da se ovakve stvari više ikada dese“, naveli su organizatori protesta u Novom Sadu, gde se okupilo nekoliko stotina ljudi.

Oko 13 sati okupljeni su krenuli u protestnu šetnju niškim ulicama, pored gradske kuće i palate pravde ka sedištu niške policijske uprave.

[flagallery gid=1]

[FOTO GALERIJA NA NAŠOJ FEJSBUK STRANICI]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *