U Tvrđavi može izložba koza, ali ne i Nišvil!?

Tri sedmice pre početka Nišvila sporna lokacija u Niškoj tvrđavi na kojoj festival tradicionalno treba da se održi.

Nisville2014
foto: Nišvil tim

Deo lokacije u Niškoj tvrđavi, na kojoj se već tradicionalno održava Internacionalni džez festival Nišvil, još uvek je sporan, iako će festival svečano biti otvoren za manje od tri sedmice. Niški Zavod za zaštitu spomenika kulture prvi put nije dao pozitivno mišljenje za celu lokaciju koja je Nišvilu potrebna, ne navodeći pri tome obrazloženje za takvu odluku, zbog čega se festival žalio istoimenom republičkom Zavodu.

Odgovor republičkog Zavoda se još uvek čeka. Mišljenje niškog Zavoda o „utvrđivanju uslova za preduzimanje mera tehničke zaštite za potrebe održavanja Nišvila“ je, međutim, preduslov da festival uopšte dobije dozvolu za korišćenje zemljišta u Tvrđavi, koju mu izdaje gradska opština Crveni krst, na čijoj teritoriji se tvrđava nalazi. Ovogodišnji Nišvil traje od 13. do 16. avgusta i beleži 21 godinu postojanja pod tim imenom, a 32 godinu od nastanka džez festivala u Nišu, na koji se naslanja.

Rešenje o merama tehničke zaštite, koje je doneo Zavod, u skladu je sa realnim stanjem na terenu. Prostori za koje se smatra da nisu bezbedni za organizaciju manifestacija ove vrste ili mogu biti ugroženi intervencijama organizatora nisu dozvoljeni za korišćenje. Mere tehničke zaštite u skladu su sa elaboratom zaštite i uređenja Niške tvrđave, koji definiše način korišćenja svih prostora ovog spomenika kulture. Elaborat je naručen od strane grada Niša, a izradio ga je niški Zavod, uz uslove i saglasnosti Republičkog zavoda – rekla je za Danas direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić Petrović. Zvanično saopštenje direktorke zavboda može se čuti i u prilogu Niške televizije.

poljana
Lokacija gde se tradicionalno u niškoj Tvrđavi održava festival

Niški Zavod, inače, nije dao pozitivno mišljenje da Nišvil koristi čitavu desnu stranu Tvrđave od šetališta kod ulaza, na kojoj se godinama održavaju besplatni koncerti, izložbe, strip radionice i druge manifestacije. Nije ga dao ni za dva mala prostora oko dečijeg igrališta i starih slikarskih ateljea, koji je festival ove godine prvi put tražio. Kako nezvanično saznajemo, razlog za takve odluke je „bezbednosne prirode“, kao i „pravo na nesmetano korišćenje Tvrđave od strane drugih korisnika“. Prostor oko ateljea je u stanju raspada, kao i tvrđavski bedem kod auto pijace, te bi „eventualno moglo doći do obrušavanja i povređivanja posetilaca“. Takođe, Nišvil ne sme „preći preko dečije igraonice“.

U Nišvil timu, međutim, naglašavaju da su i prethodnih godina uvek bili spremni da ograde i na drugi način obezbede bilo koji prostor u tvrđavi, tako da to nije razlog da im se on uskraćuje. Ističu da na ovom festivalu do sada nikada nije bilo nesrećnih slučajeva ili povređivanja posetilaca, što se povremeno dešava na nekim drugim manifestacijama.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević precizira da desna strana Tvrđave nikada i ni na koji način nije bila ugrožena, iako je prateće manifestacije na toj lokaciji pratilo na desetine hiljada građana, koji nisu mogli da kupe ulaznice za koncerte u zvaničnom programu, na levoj strani. Ove godine je trebalo da se pored dečijeg igrališta održi igraonica Jazz for kids, u okviru koje bi muzičari deci davali besplatne časove za većinu instrumenata koji se koriste u džezu. Namera je bila i da se pored davno izgorelih slikarskih ateljea, koji su bez krovova i prepuni visokog samoniklog drveća, organizuje program Jazz dance. Posetioci bi umesto ulaznica davali dobrovoljni prilog za obnovu ateljea, koji bi, ukoliko budu renovirani, mogli da postanu niški Monmartr.

metle1
Šta bi trebalo još da čiste metle sem Nišvila?

Takve ličnosti kao što je direktorka niškog Zavoda za zaštitu kulture, koja je i donela ovakvo rešenje, ne bi smele da budu na čelu kulturnih institucija, jer nemaju kapaciteta za to. Posle ovakve odluke se pitamo da li je ona direktorka Zavoda za bezbednost građana ili Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Posebno se pitamo kako je „njen“ Zavod dao pozitivno mišljenje da se na desnoj strani tvrđave, koja je nama zabranjena, prethodno održi međunarodna izložba pasa, kao i izložba koza i ovaca – kaže Blagojević.

On dodaje da je Nišvil za dobijanje ovakvog mišljenja Zavoda bio u obavezi da plati 48.000 dinara.

Problem je, međutim, bar tako kažu naše insajderske informacije, što je folk pevaču Aci Lukasu pozitivno mišljenje Zavoda o prostoru u Tvrđavi dato potpuno besplatno, pod izgovorom da je Grad pokrovitelj njegovog koncerta – kaže Blagojević, podsećajući da Nišvil, osim što je regionalni i nacionalni brend, ima status gradske kulturne manifestacije.

Autor: Z. Miladinović (list:Danas)

5 Comments

  1. A ta direktorka je dosla na to mesto nakon dolaska SNS 2012. ( Elena Vasić Petrović rođena je 1978. godine u Pirotu. Diplomirala je na arhitekturi u Nišu 2004. godine, a od ranije je zaposlena u Zavodu). Baziliku su pregazili, pa to je na relaciji puta do njenog Pirota! I nisi otisla da sprecis svojim zivim pojavljivanjem i da povedes one koji su ti bili veza. I za mnoge stvari cutis, stid ni sram nemas!

    1. @Aleksandar Jankovic : Piroćanci su DOMAĆINI , ali me čudi da ona nije reagovala !? Pa , dobro … ona je možda DOMAĆICA!

    1. Strašno je samo to koliko se ovdašnja vlast po nalogu glavonja u Beogradu trudi da poseljanči i upropasti sve pozitivno šro može da se desi u ovom gradu. Samo da nas pretvore u poslednju kasabu. Ako se stvarno desi ovako što ustanak. Prekipelo je bre brate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *