U Visokoj tehničkoj školi svečano otvorena laboratorija za zaštitu životne sredine

U Visokoj tehničkoj školi u Nišu svečano je otvorena laboratorija za zaštitu životne sredine. Ova savremena Laboratorija za zaštitu životne sredine opremljena je uređajima i opremom koja omogućuje uzorkovanje i ispitivanje fizičkih i hemijskih parametara vode za piće, bazenske vode, otpadnih i površinskih voda, ispitivanje kvaliteta vazduha, uzorkovanje i ispitivanje zagađenja zemljišta, kao i uzorkovanje i ispitivanje otpada. Njen primarni cilj je edukacija studenata čime će studenti razviti veštine i steći iskustvo i praktična znanja vezana za merenja i ispitivanja parametara životne sredine.

Otvaranje laboratorije predstavlja jedan od najznačajnijih rezultata projekta pod nazivom Razvoj kurikuluma u visokom obrazovanju iz oblasti upravljanja otpadom u saradnji sa privatnim i javnim sektorom. Projekat je pokrenut 2015. godine i podržan je od strane Evropske komisije u okviru programa ERASMUS +, a Visoka tehnička škola iz Niša je nosilac projekta u koji su uključeni domaći i inostrani partneri iz privrede i obrazovanja.

Upravo su inostrani parneri značajno doprineli razmeni iskustava i znanja kako u pogledu formiranja master programa Upravljanje otpadom, tako i u pogledu kvaliteta mernih uređaja i opreme koja je nabavljena za potrebe naše laboratorije.

Naša škola je državna akreditovana visokoškolska ustanova koja se trudi da obrazuje inženjere različitih profila, za potrebe privrede i društva. Obrazujemo buduće inženjere na osnovnim i specijalsitičkim studijama, a od ove godine i na dva programa master strukovnih studija. Jedan od master studijskih programa je i Upravljanje otpadom, koji je upravo i najznačajniji rezultat ovog projekta. Svakako da sama akreditacija ne bi bila potpuna bez odgovarajuće laboraotorije koja može da prati nastavne procese. Zbog toga mi je velika čast i zadovoljstvo što Laboratorija za zaštitu šivotne sredine otvara jedno novo poglavlje u budućem razvoju naših studenata, a sve sa željom da kada završe našu školu mogu da se što pre zaposle.“ – rekla je prof. dr Aleksandra Boričić, direktorka škole.

Ona je dodala da je Visoka tehnička škola i ove godine uspešno realizovala mnoge praktične projekte poput Mašine za reciklažu plastičnih boca i limenki, kao i projekta „Virtualne konferencije“ za koji su studenti nagrađeni 1. nagradom na nedavnoj konferenciji studentskih projekate IEEESTEC.

Na ovogodišnjem forumu naprednih tehnologija naš student Lazar Pešić nagrađen je za inovativni pristup realiziciji Pametne laboratorije „SmartLab“. Na kraju, želim naglasiti da je škola dobila Zelenu zastavu čime je stekla status Eko škole.

Dva najznačajnija rezultata ovog projekta jesu otvaranje laboratorije i akreditovanje master strukovnih studija. Laboratorija treba da postane mesto u kome će studenti moći da se upoznaju sa osnovama uzorkovanja i merenja parametara životne sredine, kako bi se kasnije uključili u konkretne praktične projekte i stekli nova znanja i razvili veštine koje će im pomoći u budućem zapošljavanju. Akreditovanjem master strukovnih studija škola je postala jedna od nekoliko koje su to uspešno uradile već u prvkom akreditacionom krugu. Sam master studijski program je jedini u Srbiji koji se bavi upravljanjem otpadom, pa je sama akreditacija zato i posebno značajna. Mi očekujemo da će laboratorija u velikoj meri pomoći i u realizaciji stručne prakse i biti spona između privrednih subjekata i studenata, odnosno same škole.“ – rekao je prof. dr Boban Cvetanović, šef studijskog progama Zaštita životne sredine.

Svoja iskustva o obavljenoj stručnoj praksi na Tehničkom univerzitetu u Ostravi u Češkoj, podelila je i Petrija Popović, student 3. godine studijskog programa Zaštita životne sredine.

Velika mi je čast, što mi se ukazala prilika da kao student Visoke tehničke škole boravim 3 nedelje u okviru studentke prakse u Češkoj, na Tehničkom univerzitetu, u gradu Ostrava. Na Tehničkom univerzitetu smo imali razne radionice, od kojih je jedna bila u laboratoriji. U Laboratoriji smo vršili ispitivanja pomoću uređaja za merenje: pH vrednosti i konduktivnosti i takođe smo imali mogućnost da radimo sa spektrofotometrom i vibro sitom. Kao student koji je imao priliku da radi u laboratoriji evropskog standarda, mogu reći da se naša laboratorija za zaštitu životne sredine nalazi u istom rangu sa laboratorijom u Češkoj. Drago mi je da mi kao strukovni studenti imamo mogućnost za stručno usavršavanje u našoj laboratoriji za zaštitu životne sredine i verujem da će nam sticanje praktičnog znanja kasnije služiti pri zapošljavanju“ – rekla je Petrovićeva.

Projekat WamPPP, pored već ostvarenih glavnih ciljeva projekta, trajaće još godinu dana, a u narednojgodini očekuje se diseminacija rezultata projekta, objavljivanje nekoliko publikacija, kao i
organizovanje aktivnosti u cilju podizanja svesti građana o značaju zaštite životne sredine i preventivnom delovanju svih društvenih činilaca.


O Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija – Niš

Visoka tehnička škola strukovnih studija iz Niša, www.vtsnis.edu.rs, je samostalna, akreditovana, državna
visokoškolska ustanova koja uspešno postoji i radi više od 40 godina. Krajnji cilj Škole je osposobljen student
koji stečena znanja i razvijene veštine primenjuje na praktičnim projektima u svojoj struci. Na studijskim
programima: Industrijsko inženjerstvo, Drumski saobraćaj, Savremene računarske tehnologije, Komunikacione
tehnologije, Građevinsko inženjerstvo i Zaštita životne sredine, svake godine upiše se 360 studenata, budućih
inženjera. Škola ospoboljava i studente na 2 specijalsiitčka programa: Bezbednost drumskog saobraćaja, i
Komunalno inženjerstvo, a ove 2017. godine po prvi put smo upisali i studente na 2 master programa:
Upravljanje otpadom i Multimedijalne komunikacione tehnologije. Više od 6.000 naših inženjera je rezultat od
izuzetnog značaja, a rezultati koji studenti ostvaruju na takmičenjima, realizacijom praktičnih projekata,
obezbeđuju im lakše zapošljavanje i brže uklapanje u radne procese.


gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *