Udruženje Dragana Rodić održalo mini koncert „Razumimo različitost“ (Foto)

Udruženje Dragana Rodić je juče priredilo lepo iznenađenje za učenike Škole za decu i omladinu „14.oktobar“ u Nišu i muzikom im izmamilo najiskrenije osmehe. Gost škole bila je niška grupa „Vizantija“ predvođena Milošem Aranđelović, koja je za đake i nastavnike priredila mini koncert.

“Vizantiji“ su se pridružili i Aleksandar Stevanović i Danijela Stojković. Oni su učenicima ove škole muzikom izmamili bezbroj naiskrenijih osmeha, a svi su u istom ritmu zaplesali sa volonterima Udruženja Drgana Rodić.

Njihova zajednička poruka u tom trenutku je glasila, a izašla je iz njihovih srca, da zajedno uklanjamo barijere“, kažu u Udruženju Dragana Rodić.

Upravo to je cilj ovih i sličnih druženja sa osobama sa smetnjama u razvoju ili sa osobama sa invaliditetom i mladima iz redovne populacije koji su se pridružili Udruženju pomažući svojim aktivnostima da se različitost više ne bude barijera i da, umesto što razdvaja, spaja mlade ljude.

Na ovaj način je Udruženje Dragana Rodić nastavilo programske aktivnosti u ovoj godini pod nazivom „Razumimo različitost“. Programske aktivnosti ovog Udruženja sprovode se uz pomoć grada Niša i nadležnih u Sekretarijata i Odseka za invalidsku zaštitu i saradnju sa društveno humanitarnim udruženjima.

Aktivnosti u okviru programa „Razumimo različitost“ odvijaće se u različitim fazama. Za ovu priliku smo organizovali koncer vođeni idejom da muzika bez ikakvih rezervi može da izbriše svaku različitost i spoji sve u jednom ritmu. Pokazalo se na primeru Škole „14.oktobar“ da smo izabrali pravi način da ostavrimo svoj cilj, a da je tako posvedočili su osmesi koji su zablistali na licima đaka ove škole“.

Prema rečima Danijele Stojković, volontera u Udruženju Dragane Rodić, program „Razumimo različitost“ nastavak je ranijih programa i projekata.

Osnovna ideja projekta ja u druženju i socijalizaciji osoba sa invaliditetom. Druženja poput ovog u Školi „14.oktobar“ organizovaćemo dva puta mesečno sa različitim sadržajima. Predviđeno je, ne samo druženje osoba sa invaliditetom ili nekim smetnjama u razvoju, već i druženje sa osobama koje imaju osobu sa invaliditetom u porpodici.Druženje sa njima biće i edukativnog karaktera jer će dobijati i sve potrebne informacije koje su vezane za njihova prava“.

Opšti cilj programa je stvaranje pozitivne promene u lokalnoj zajednici kod donosioca odluka u smislu prevazilaženja predrasuda o osobama sa invaliditetom, koje imaju svoje potrebe kao i ostala lica, a koje treba uvažavati. U tom smislu permanentno je potrebno raditi na jednakosti u svakom pogledu.

Ove godine kroz zajedničko druženje srednjoškolaca, osoba sa invaliditetom i aktivnih učesnika kroz radionice, sastanke, obuke, mini koncerte, predstavljanje brošure i predavanja, predočiće se da se razlike mogu  prihvatiti i razumeti na adekvatan način, ali treba ih i prevazići“, ističu u Udruženju Dragana Rodić.

Programske aktivnosti ovog Udruženja počele su 1.januara i trajaće do 31.decembra ove godine.

V.P.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *