Veliko interesovanje za oftamološke preglede

Ogromno interesovanje građana za besplatne preventivne preglede u specijalističkim oradinacijama Klinike za očne bolesti, niškog Kliničkog centra, i ovog meseca pokazalo je da je potreba za ovakvim akcijama resornog Ministarstva, zaista opravdana. Već u prva tri sata od otvaranja ordinacija, upisano je gotovo trista pacijenata, a do drugog zvaničnog preseka u 13 sati, u ambulante ove Klinike, za proveru vida prijavilo se 520 pacijenata, a do tada je pregledano čak njih 370 .

Nastavak akcije skrininga opšteg zdravstvenog stanja stanovništva, koju je Ministarstvo Zdravlja organizovalo četvrti put zaredom i ovog vikenda, izazvalo je ogromno interesovanje građana, te je čekaonica ispred očnih ordinacija, bila prepuna od ranih jutarnjih sati.

Pacijenti su počeli da dolaze još od 7 sati ujutro, a već do 10 časova, naši lekari specijalisti primili su 270 građana i velikom broju je osim osnovnog pregleda i određivanja dioptrije, izmeren i očni pritisak, kao i kontrola, da li postoje indikacije za kataraktu, izjavila je dr Maja Petrović, v.d. direktorka niške Klinike za očne bolesti. –Radujem se, što ćemo, prema najavama Uprave Kliničkog centra, početkom iduće godine dobiti nove prostorije, odnosno što će naše specijalističke ordinacije, nakon preseljenja hirurških Klinika, biti premeštene u prizemlje te zgrade, što će nam omogućiti veći broj pregleda ali i znatno bolje uslove za pružanje zdravstvenih usluga našim pacijentima, najavila je dr Petrović.

V.d. direktorka Petrović, prokomentarisala je i drastično skraćenje liste za pacijente koji čekaju na operaciju katarakte.

Mi smo, podsećam, pre nekoliko nedelja dobili novu količinu sočiva, tačnije njih 1025, kao i potrošni materijal, tako da smo odmah krenuli sa operacijama, i s obzirom da smo nakon prethodnog revidiranja liste uvideli da je broj onih koji treba da se operišu, relano duplo manji, verujemo da ćemo do polovine 2018.godine operisati sve koji su donedavno čekali i do 3 godine.

Nakon dijagnostičkih pregleda, koje su očni lekari obavljali u četiri ordinacije, svaki pacijent se konsultovao sa specijalistima, a oni kod kojih su rezultati odstupali od normalnih vrednosti, upućivani su na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

N.M.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *