Vodič kroz snegoviti Niš – lekari Hitne pomoći idu i pešaka do pacijenata (FOTO)

Vožnja po širem centru Niša liči na trku „Camel Tropy“, ali s 30 na sat jer su proklizavanja, šlajfovanja automobila kao i prelasci preko prekrivenih rupa snegom, uobičajna pojava. Kroz pojedine glavne saobraćajnice kao što su Bulevar Nemanjića, Bulevar Zorana Đinjđića i još neke je prošao čistač snega, ali većinu su utabali atomobili, a staze pešaci. Po gradu se vozi najviše 40 (mada i to je preterano zbog klizavog kolovoza) na sat. Radnici Medijane i Gorice čiste staze oko autobuskih stanica, ulaza u zdravstvene centre i slična mesta.

sneg-13

U Hitnoj pomoći saznajemo da od jutros nisu odgovorili na dve intervencije jer nisu mogli da dođu do pacijenata.

Jedna lokacija je iznad Niške Banje, a druga kod manastira u Gabrovcu, ali u oba slučaja smo na neki način pomogli. Jednostavno, mi ne možemo da prođemo tamo gde nije prošao raonik ili autobus. Događalo se ova dva dana da ekipa Hitne pomoći dođe do negde vozilom, a onda pešaka ide do pacijenta. Mora se priznati da građani shvataju u kakvoj smo situaciji, tako da telefonom dajemo savete, snađu se pa dođu do nas. Nemamo povećan broj padova i intervencija – rekao nam je lekar Dušan Gostović iz Hitne pomoći. Vozilo Hitne je bilo petnaestak minuta zarobljeno u Ulici Anete Andrejević jer se na početku ulice pokvario kombi što je stvorilo priličnu gužvu.

sneg-14
Zarobljeno vozilo na 15 minuta u Ulici Anete Andrejević

Poprečne ulice na glavnim saobraćajnicama u Nišu su ponegde rasčistili sami građani, ali u njima imaju najviše problema vozači „lakših“ automobila jer od jutros mogu da proklizaju i da im se zadnji deo automobila nekontrolisano kreće. Pošto su pešački prelazi prekriveni snegom, mnogi pešaci neoprezno prelaze kolovoz gde stignu, ne računajući ko u susret „drži volan“ i da su proklizavanja, a samim tim i nekontrolisanje automobila mogući. Isti slučaj je i u krivinama gde su priključenja na mostovima. Veliki problem imaju meštani ulica Dušana Popovića i Triglavske.

Sneg-11
Ima neopreznih pešaka

-Kod nas nije prošao čistač. Neki su očistili ispred zgrada, neki nisu, snalazimo se. Mnogo automobila je šlajfovalo u mestu jutros, ali su komšije pomogle da se pokrenu – kaže nam Aleksandar Ilić iz ove ulice.

sneg-16
Standardno: Petorica gledaju dok jedan čisti

Dragan Dimitrijević, šef Zimske službe tvrdi da su sve ulice prohodne i da uobičajno ima problema prema niškim selima i brdovitim krajevima grada.
-Bacili smo 60 tona soli na gradskim kolovozima i oko 200 tona mešavine na lokalnim putevima. Za sada je sve prohodno – kaže Dimitrijević.

sneg-15
Sve prohodno, ali…

Normalno, kao i svake godine preporučuje se stavljanje lanaca na gume automobila, a pešacima veliki oprez pri ulasku u pekare, apoteke, tržne centre i druge objekte jer bez obzira što je istaknuto „klizav pod“, mokre pločice mogu prouzrokovati padove.

sneg-12
Maksimalna vožnja 30 na sat

Sneg je oko podneva ponovo počeo da pada, nema vetra.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *