Vojna bolnica Niš obeležava 146 godina postojanja premijerom filma i izložbom

Prva zdravstvena ustanova na jugu Srbije – Vojna bolnica u Nišu večerašnjom izložbom u Galeriji NKC-a i sutrašnjom premijerom filma u maloj sali Doma vojske obeležava 146 godina postojanja i rada.

Obeležavanje godišnjice započelo je tradicionalnim polaganjem venaca na spomen obeležjima u kompleksu Vojne bolnice za koju upravnik pukovnik dr Veljko Milić kaže da je jedna moderna zdravstvena ustanova.

Poštujući tradicije i ovo je znak poštovanja za sve one koji su radili tokom ovih teških vremena, ratnih i epidemija, i što su u ovoj bolnici uložili deo sebe. Mi sada njima s jedne strane odajemo počast, a s druge strane kažemo da ćemo nastaviti da se borimo za Vojnu bolnicu“, rekao je pukovnik dr Veljko Milić.

Državni sekretar Antić  ukazao je da Vojna bolnica Niš ima dugu i slavnu tradiciju na koju Nišlije treba da budu ponosne.

Nastala je u teškim ratnim vremenima kada se borilo za slobodu južnih srpskih zemalja. Samo desetak dana po oslobođenju Niša od Turaka, 22. januara 1878. godine, odlukom Srpske vrhovne komande Niš je dobio svoju prvu zdravstvenu ustanovu. Bila je to Vojna bolnica – prva i u tom trenutku jedina zdravstvena ustanova na oslobođenom jugu. Njeno osnivanje je označilo početak organizovane zdravstvene zaštite vojnih lica ali i svih građana iz novooslobođenih okruga jer je niška vojna bolnica bila i civilna bolnica“, rekao je Antić.

Večeras u 18 sati u Galeriji NKC-a, svi zainteresovani moći će da pogledaju izložbu „Valjevo je 1914-1915 bilo grad bolnica, a njen upravnik dr Milan Pecić“, autora Prof. Vladimira Krivošejeva.

Premijerom filma „Vojna bolnica Niš 145. godina“, u utorak 23. januara u 13 sati u maloj sali Doma Vojske, zatvara se program obeležavanja godišnjice.

Vojna bolnica osnovana je kao Velika niška vojna bolnica 1878. godine, 22. januara, odlukom Vrhovnog štaba srpske vojske, na predlog načelnika sanitetske službe pukovnika dr Vladana Đorđević, i bila je prva i jedina bolnica u Nišu.

M.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *