Vukova nedelja uz gusle u OŠ „Sreten Mladenović Mika“ (foto)

U Osnovnoj školi „Sreten Mladenović Mika“ u Nišu protekla nedelja (od 5. do 8. novembra) je bila u znaku Vuka Karadžića. Organizovan je čitav niz aktivnosti koji je imao za cilj da ukaže na zasluge i značaj rada ovog velikana koji je zadužio sve naredne generacije našeg naroda. Cilj organizovanih aktivnosti bio je, takođe, i negovanje jezika, tradicije kao i našeg bogatog kulturološkog nasleđa.

U Vukovoj nedelji učenici su razvijali kreativnost družeći se pesnicima Violetom Jović i Vlastom Cenićem. Kroz pesmu su učili dijalekat, a putem izložbe su se upoznavali sa predmetima koji su se ranije koristili, sa njihovim nazivima i načinom na koji su se upotrebljavali u svakodnevnom životu. Tako su nastale izložbe „Zašto se kaže?“, „Kako se zove?“ i „Čemu služi?“. Nezaobilazan deo tradicije je i nastup Folklornog ansambla“Mozaik“ koji je uzeo učešća u priredbi pod nazivom „Negujmo srpski jezik“ koja je prezentovna u dvorištu škole, u prelepom jesenjem ambijentu.

Najveće interesovanje učenika, roditelja i zaposlenih izazvalo je gostovanje guslara koji je na ovom tradicionalnom instrumentu izvodio odlomke iz pesama koje se i obrađuju u osnovnoj školi. Guslari Života Plavšić i Tomislav Biberović su uspeli da dočaraju autentični ambijent i time što su tumačili delove pesama i približavajući njihovo značenje i lepotu prisutnima. Atmosferu posela upotpunjavalo je prisustvo članova Društva za negovanje tradicije „Višnja“ koji su izložili svoje radove, ali i radionica ručnih radova koja se istovremeno odvijala u holu škole, a u okviru koje su svoje umeće pokazivali i učili jedni od drugih učenici, roditelji i nastavnici. „Bilo je ovo jedinstveno i nezaboravno iskustvo i svakako drugačije od svega čemu smo do sada prisustvovali“ komentar je učenika koji su bili aktivno uključeni u organizovane aktivnosti.

Sonja Đorđević Petrović
Nastavnik srpskog jezika i književnosti u OŠ „Sreten Mladenović Mika“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *