Za izgradnju prerađivačkih pogona opštini Merošina neophodna industrijska zona

Za privlačenje investicija i ulaganje u unapređenje poljoprivrede, neophodna je izgradnja industrijske zone u opštini Merošina.

Većina stanovnika opštine Merošina se bavi poljoprivredom i od toga živi. Na ovom području se proizvode velike količine povrća i voća, među kojima je najpoznatija oblačinska višnja, ali nedostaju pogoni za njihovu preradu. Poljoprivredni proizvodi neprerađeni odlaze na tržište, pa se na taj način gubi značajan deo novca, koji bi mogao da se zaradi njihovom preradom.

Jedan od prioriteta je rad na formiranju industrijske zone. Detaljnim urbanističkim planom opštine Merošina, koja predstavlja startnu osnovu razvoja do 2025.godine, predviđena je i industrijska zona na Mramorskom brdu, kaže predsednica opštine Sanja Stajić i dodaje da je tim planom obuhvaćen i određeni broj privatnih parcela, koje treba otkupiti.

Pored obezbeđivanja parcela, neophodno je i infrastrukturno opremanje kako bi privrednici imali uslove da baš na ovom području započnu poslovanje. Po rečima predsednice, potrebno je od 5 do 10 godina da bi se industrijska zona infrastrukturno opremila po važećim propisima, što će biti druga faza formiranja industrijske zone. Za sve ovo biće neophodna pomoć države, jer su u pitanju velika sredstva koja opština Merošina, kao mala i siromašna ne može sama da obezbedi.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *