Zajednička radionica đaka iz Avganistana, Pakistana, Roma i Srba

OŠ „Njegoš“ Niš je jedina škola u našem gradu, koja u svom sastavu delatnosti ima predškolsko vaspitanje, osnovnoškolsko vaspitanje i istureno odeljenje vaspitanja i obrazovanja odraslih, kao i vaspitanje i obrazovanje migranata. U zajedničkoj radionici učenika svih struktura ove škole, prvi dan proleća, koji je ujedno i početak godine u Avganistanu i Pakistanu, čijih državljana ima i među polaznicima ove škole, obeležen je kao Praznik proleća.

Redovni učenici, članovi Đačkog parlamenta, odrasli učenici (pripadnici srpske i romske nacionalnosti), kao i migranti iz Avganistana i Pakistana, simbolizovano su obeležili dolazak proleća, kao i početak Nove godine prema kalendaru migranata, starog više od 3000 godina. Likovnim radovima, kao i ispisivanjem poruka mira i međusobnih imena na srpskom i paštu jeziku, svi zajedno najavili su ovaj praznik. Predstavljena je trpeza sačinjena od „7S“, odnosno 7 hranljivih sastojaka, čiji nazivi počinju glasom i slovom S, a koji simbolizuju sreću, zdravlje, strpljenje, znanje, toleranciju, ljubav iprosperitet.

Prema rečima vd direktora škole, Bojana Krstića, OŠ „Njegoš“ inače važi za bezbednu školu u kojoj se neguje međusobno uvažavanje i tolerancija. U vremenu, kada se previše govori o raznim oblicima nasilja u školama, u ovoj školi u slozi, zajednički rade i uče učenici raznih nacija, vera, kao i različite starosne dobi u najvećoj slozi i uzajamnom poštovanju.

Sa njima rade izuzetno kvalitetni i kvalifikovani predavači, koji predstavljaju svojevrsne ambasadore Srbije, zahvaljujući čijem radu, migranti odlaze na svoju krajnju destinaciju, noseći najpovoljnije utiske o Srbiji, sa solidno savladanim srpskim jezikom.

Učiteljica, Svetlana Milošević, ističe da i migranti pored učenja jezika, uče o kulturnoj baštini Srbije, učestvovavši u obeležavanju i proslavi srpskih praznika.Jer, kako kaže, u zajedničkom učenju, učenici upoznaju lepotu međusobne sličnosti i različitosti, koja ih još više kao ljude zbližava i prosvetljuje.

A u školi „Njegoš“ ističu, da ovakav vid nastave, pored obrazovnoe strane i vaspitno utiče na sve njihove učenike, da u međusobnoj različitosti pronalaze lepotu i motiv za prijateljstvom i međusobnim uvažavanjem.

gradjanin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *