„Zaverenici“ se na današnji dan zakleli da će osloboditi Niš od Turaka

Na današnji dan 1874. godine su viđeniji stanovnici Niša u kući Mihajla Božidarca dali zakletvu da će osloboditi grad od Turaka. Pre 146 godina je, gledano iz današnje perspektive, to bio veliki poduhvat jer su za neposlušnost tadašnjoj vlasti „letele glave“.

Niški komitet

Zakletva je glasila:

Zaklinjemo se svemogućim Bogom jednim, da ćemo verno i bratski, složno raditi protivu petvekovnog krvopije, a u ime mile i željne nam slobode i dinastije loze Obrenovića. Tako, braćo, sloški, da će nama svima Milosti pomoći, a uskoro nam dati da razvijemo pobedonosnu zastavu našeg jedinovernog Obrenovića na bedemu Niškom. Ura, Ura, Ura! Živio nam naš omiljeni viteški Knjaz Milana M. Obrenovića IV! Živela Mati Srbija!

Slika i zakletva na Istorijskom arhivu (klik za uvećanje)

Oni, koje su kasnije zvali „Zaverenici“, bili su okupljeni oko imena „Niški komitet“, a zakleli su se pred krstom prote Petra Ikonomovića. Prvi pokretač ove inicijative bio je Nikola Kole Rašić. Iz tog perioda postoji, kako mnogi kažu, originalna fotografija (vidi sliku) gde zaverenici ili bolje rečeno oslobodioci Niša, pred Ikonomovićem daju zakletvu da će se boriti do smrti za oslobođenje Niša od Turaka. Tako je i bilo. Niški komitet, u kome su bile viđenije Nišlije i rodoljubi, bili su velika logistička podrška kasnije u borbama za Niš koje su se odvijele iz pravca Sićeva i Aleksinca uz pomoć Rusa i mnogih dobrovoljaca. Nišlija Todor Stanković je 1878. godine posle skoro 500 godina zabo prvi srpsku zastavu na niškoj Tvrđavi.

Niš ničim danas nije planirao da obeleži ovaj datum ili godinu kada se krenulo u konačno oslobađanje Niša. Jedino, na bočnoj strani Istorijskog arhiva postoji legenda sa fotografijom, a zaverenici su uklesani i na spomeniku svim Oslobodiocima Niša u centru grada.

M.S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *