Zbog čestih napada na radnike „pauka“ – PS angažovao privatno obezbeđenje

Niško javno preduzeće, Parking servis angažovalo je privatnu firmu „Nifon security“ da reaguje na terenu kada radnici PS imaju problem sa vlasnicima kojima žele da podignu vozila „paukom“. Ovo nam je danas potvrđeno u Parking servisu, a ostaje nejasna činjenica da li je po zakonu da javno preduzeće angažuje privatnike da vrše ulogu regularne policije države Srbije?

Ovo obezbeđenje se stara da vlasnici automobila postupaju po zakonski spornim nalozima tog javnog preduzeća, saopštilo je niško Udruženje predsednika skupštine stanara (UPSS), ilustrujući ovakvu tvrdnju snimcima „sa lica mesta“.

Parking servis: „Nifon“ košta građane 60.000 dinara mesečno

Potražili smo odgovor na nekoliko pitanja u Parking servisu, odakle je „Gradjanin.rs“ dobio odgovore koji glase:

Agencija za obezbeđenje “Nifon security” angažovana je od strane JKP “Parking servis – Niš “ od 01.05.2016 godine. Kao što, obavljajući delatnosti koje su nam poverene, brinemo o bezbednosti građana, zbog učestalih napada na zaposlene Parking servisa koji su na terenu bilo je neophodno angažovati radnike agencije “Nifon security” i na taj način i zaposlenima omogućimo nesmetan rad i bezbednost na radu.

Agencija “Nifon security” dolazi na lice mesta isključivo po pozivu, onda kada radnici JKP “Parking servisa – Niš” imaju problem na terenu. Ugovor sa gore navedenom Agencijom sklopljen je u skladu sa članom 39. stav 2 i stav 3 Zakona o javnim nabavkama. Radi se o nabavci na koju se Zakon ne primenjuje, jer je vrednost ispod zakonom određenog limita, s tim što su ispoštovane sve odredbe Zakona o javnim nabavkama u smislu najpovoljnije ponude. Što se tiče mesečne naknade koju JKP “Parking servis – Niš” izdvaja za usluge agencije “Nifon security” ona iznosi 60.000 dinara bez PDV-a, što je manje od jedne prosečne bruto plate u Republici Srbiji, navodi ovo javno preduzeće.

Na snimku vozač ne želi da izađe iz auta – to je sitaucija na terenu

Na snimcima, objavljenim na fejsbuk profilu Udruženja, vidi se kako „pauk“ Parking servisa podiže automobil na Bulevaru Nemanjića, uz prisustvo dva službena automobila Nifona, kao i dva uniformisana pripadnika tog privatnog obezbeđenja. Jedan od njih je obavio razgovor sa vlasnikom automobila – koji je sedeo za volanom i nije želeo da napusti automobil uprkos tome što su „kandže“ pauka već počele da ga podižu, kako bi ga ubedio da postupi po nalogu Parking servisa.

Automobil je, inače, bio parkiran na kolovozu, na mestu na kojem nema saobraćajnog znaka koji zabranjuje parkiranje, a prema snimku nije ometalo saobraćaj. Saobraćajna policija, koja je po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima nadležna da izda nalog i prisustvuje podizanju pogrešno parkiranih vozila, pojavila se tek „na kraju“ akcije. Pripadnici Parking servisa su snimali događaj, kao i građane koji su pratili intervenciju „pauka“.

Da li je posao privatnog obezbeđenja da izbacuje vlasnika iz kola? Angažovani su kao „obezbeđenje“ ili za primenu sile prema građanima? Oni su nečija privatna vojska? Šta će biti sa snimkom radnika Parking servisa, koji su bahato slikali građane? Dešava se, dakle, ono na šta UPSS odavno upozorava. Privatno obezbeđenje „štiti“ radnike javnog preduzeća od vlasnika tog preduzeća – građana Niša. Na ulicama vidimo privatne uterivače dugova, privatno siledžijsko obezbeđenje… policije i države nema ni od korova. Za čiji interes rade država i policija? U interesu građana ne rade- rekao je za naš list Đokica Jovanović, član Upravnog odbora UPSS-a i Gradskog veća u senci, koje je ono formiralo.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je na poslednjem protestu u organizaciji UPSS-a, održanom krajem prošle sedmice, rekao okupljenima da je razgovarao sa rukovodstvom Parking servisa, sugerišući mu veću toleranciju prema građanima, što je rezultiralo time da je u poslednjih mesec dana „podignuto 50 odsto vozila manje nego ranije“. On je najavio i smenu direktora javnih preduzeća koji postupaju neodgovorno prema građanima ili probleme u preduzeću rešavaju povećanjem cena.

M.S./Z. Miladinović(list Danas)

4 Comments

  1. Ja sam septembra 2015.godine imao neprijatnu situaciju sa radnicima na „pauku“! Naime parkirao s se u ulici kod doma zdravlja kod apoteka,na trotoaru gde nema znaka zabrane parkiranja sa svojim detetom od 2 godine,jer na drugom mestu nisam imao gde da stanem da bih otisao do apoteke i uzmem lekove za dete koje je bilo bolesno! Proslo je par minuta i ja se vracam iz apoteke sa detetom u narucju a oni stali i spremaju se da mi podignu auto! Ja im kazem da je to moj auto i da sam morao da uzmem lekove za dete i da nisam zauzeo ceo trotoar vec manji deo jer je na tom mestu on bas sirok,tako da je imalo i vise nego dovoljno mesta za prolaz pesaka! Oni mi kazu da je u redu,ali da moraju da slikaju auto! Ako moraju,onda u redu,ja se slozim,da bi mi skoro doslo da platim kaznu za nepropisno parkiranje sa slikama mene i deteta! Ja im nisam dao dozvolu da slikaju moje maloletno dete i imam nameru da kada vec oni nemaju razumevanja za maloletno dete i to sto sam stao da mu kupim lekove,onda cu ja podneti prijavu za nedozvoljeno slikanje mog deteta! Sta mislite o tome? Hteo bih savet!

    1. Moj savet ti je da ne parkiras nepropisno. Kad bi svi tako radili bilo bi mnogo lakse svima. Uzgred, i ja u taj isti dom zdravlja vodim dete kad je bolesno i nikad ne parkiram nepropisno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *