Znatno povećan broj kockara u Južnoj Srbiji

Kako Niš do novembra prošle godine nije imao centar za prevenciju patološkog kockanja veliki broj osoba sa ovim problemom obraćalo se organizaciji Herc Time iz Novog Sada. Iz tog razloga oformljen je prvi centar za prevenciju patološkog kockanja u Nišu, “Ulog”. Kako je rečeno na konferenciji za novinare, zbog znatnog povećanja broja kockara poslednjih godina, potrebno je da se celo društvo uključi u iskorenjavanje ovog poroka.

160304-brojkockara

Osnivač Centra „Ulog“ je psiholog Sandra Stojanović. Ona je naglasila da je Centar počeo sa radom u novembru, mesecu borbe protiv bolesti zavisnosti. „Kockanje nije porok ili zabava, to je bolest. Zbog ove zavisnosti ne pate samo oni koji boluju od nje, već i njihova porodica, posao, čitavo njihovo okruženje“, kaže Sandra Stojanović.

Cilj udruženja je unapređenje mentalnog zdravlja, edukacija mladih, ali i savetodavni rad sa osobama koje su već zavisnici od kockanja.

big_1391990499~~kazino-rulet
foto: cins.rs

Udruženje je otvorilo i SOS telefon (060/35-55-275) na koji su do sada uglavnom zvali partneri ili roditelji zavisnika od kocke.

Veliki problem predstavlja sve veći broj maloletnika koji se odaju kockanju. Sama lokacija kladionice nije toliko važna. Danas je dovoljno da imate smart telefon i pristup internetu kako bi ste uplatili tiket, dodaje Sandra.

Dejan Stanković, rukovodilac organizacije Her Time kroz romane „Ulog“ i „Zbogom kockanje“ govori o svom iskustvu sa kockom.

Roditelji nikako ne smeju da poveruju u priču kockara da će samo prestati da se kockaju. To se skoro nikada ne desi, a osobe sa ovim problemom se obraćaju za pomoć tek kada vide da više nemaju izlaza. Važno je da roditelji reaguju blagovremeno. Na početku se pozajmljuje novac od porodice, prijatelja, prodaju se stvari iz kuće, dok se ne dođe do zelenaša, kaže Dejan.

Pored dva romana on je radio i na igrano-dokumentarnom filmu „Ulog“ čija će se premijera marta održati u Novom Sadu, a potom će biti prikazan i u Nišu.

Marta S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *