Deset NVO traži sprovođenje istrage povodom incidenta u MiRC

Deset nevladinih organizacija (NVO) je danas objavilo zajedničko saopštenje pod naslovom „Nećemo fažizam u našem gradu“ povodom jučerašnjeg sprečavanja održavanja projekcije filma „Albanke su naše sestre“ u niškom Media i reform centru (MiRC).

Grupa omladinaca koja je sprečila projektovanje filma ispred MRC – foto: isečak iz video materijala autora E75 banda

Niška javnost je iznenađena ovim incidentom jer su se takve slike do sada mogle videti u Beogradu ili gradovima na severu zemlje. Na društvenim mrežama postoji veliki broj komentara koji odobrava ovakav način borbe odnosno bolje rečeno, protiv je realizacije filmova koji su plaćeni iz inostranih fondova, a koji daju lošu sliku o Srbima. Mnogi pak kažu da je upad u MRC presedan i da se takvo ponašanje pojedninih grupa mora iskoreniti.


Organizacije potpisnice saopštenja:

Ženski prostor, Odbor za ljudska prava Niš, Grupa za decu i mlade Indigo, Centar za razvoj građanskog društva Protecta, Centar za prava Romkinja, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Kulturno oslobodilački pokret, Centar za razvoj civilnih resursa, Civil Rights Defenders i Inicijativa mladih za ljudska prava.


Ovih deset organizacija zahteva od nadležnih državnih organa Srbije „da pod hitno sprovedu istragu o jučerašnjim otvorenim pretnjama fizičkim nasiljem i smrću i kazne napadače“.

Smatramo da reakcija policije nije bila adekvatna i da se građani zainteresovani da prate projekciju, uprkos prisustvu policije, nisu osećali bezbedno i zaštićeno. Očekivali smo da policija ukloni napadače i omogući nesmetano održavanje projekcije i tribine, ali to se nije dogodilo. Čak je jedna osoba u maskirnoj uniformi sa ekstremno nacionalističkim obeležjima, koja se predstavila kao četnički vojvoda, ušao u salu Medija centra i pretio „klanjem izdajnika” i „50 četnika koljača“, zahtevao da se projekcija filma i tribina ne održi jer će on u suprotnom porazbijati prostorije Medija centra u Nišu i prebiti prisutne. Ista osoba pretila je i da će zapaliti zastavu Kosova i tako potencijalno izazvati požar u zatvorenom prostoru.

Oni navode da su im i pored prisustva policije, životi bili ugroženi.

Ti naši obični životi su juče bili ugroženi kada nam je grupa od oko 50 pripadnika ekstremno desničarskih i klero-fašističkih organizacija pretila smrću ukoliko pogledamo film.
Iako je bila prisutna policija i do fizičkog povređivanja nije došlo, uprkos kamenicama i pljuvanju, policija nije uspela da spreči napadače da ugroze bezbednost učesnika i učesnica. Aktivisti i aktivisktinje organizacija za ljudska prava, kao i drugi zainteresovani građani Niša, koji su želeli da uđu u Medija centar, nisu to mogli da učine od fašista koji su pretili svakome ko se približi ulazu u Medija centar.


Niš da ostane miroljubiv grad

Hoćemo da poručimo da je Niš i naš grad i da imamo pravo da ne mrzimo. Imamo pravo da se okupljamo i da budemo bezbedni, imamo pravo da se informišemo, čak i kad informacije koje govore o zločinima iz najranije prošlosti nisu “svima po volji“. Očekujemo da grad Niš i nadležne institucije omoguće da film bude predstavljen javnosti bez ugrožavanja sigurnosti organizatora, i pokažemo da da je naš Niš otvoren i istinoljubiv grad u kome nema mesta strahu i zastrašivanju! – navode u saopštenju,


M.S.

2 Comments

  1. И сам припадам онима који су хтели да виде пројекцију филма, узмем активно учешће на планираној трибини и искажем своје мишљење о селективно подељеним улогама жртава у догађајима 90-тих до 1999. године. Посебно сам био вољан да погледам у очи оне који се поносе дезертерством и да их подсетим шта је то човек.
    Не слажем се са тврдњом да полиција није одрадила свој посао, за кратко време су средили ситуацију и саопштили организаторима да могу радити по програму. Неколико ничим поткрепљених претњи и пар увреда по мени нису разлог за прекид. Скоро сам сигуран да је то био план “Б“ да се поново оптуже наши грађани за нетолеранцију, ксенофобију, примитивизам.
    Уосталом ево како сам сам прошао; без икаквих проблема сам ушао у салу, разговарао пристојно са организаторима, неким гостима, полицајцима и момцима који су очигледно дошли да протестују због пројекције филма (што је њихово право). Док су се “уплашени“ спремали на “опсаду“ мирно и без икаквих проблема сам напустио Медија центар, поседео испред и отишао кући. Овим коментаром показујем да је наш Ниш и даље отворен и истинољубив град и сигуран сам да ће тако бити и у будућности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *