Uticaj društvenih igara na kvalitet života osoba sa invaliditetom – Predlažemo najbolje društvene igre za OSI

Društvene igre su sve popularnije kao oblik rekreacije i rehabilitacije za osobe sa invaliditetom. One nude priliku za uključivanje u društvo i stvaranje socijalnih veza, što može biti izuzetno važno za osobe sa invaliditetom koje su u većoj meri povučene u svakodnevnom životu.

Prema istraživanjima, učešće u društvenim igrama ima pozitivan uticaj na kvalitet života osoba sa invaliditetom. Ono može pomoći u razvoju fizičkih sposobnosti i jačanju emocionalne izdržljivosti. Takođe, društvene igre mogu omogućiti osobama sa invaliditetom da isprobaju nove aktivnosti.

Međutim, postoje i određeni izazovi za osobe sa invaliditetom kada se suočavaju sa barijerama i potrebama da se igre u izvesnoj meri prilagode, što može otežati njihovo učešće. Takođe, postoje i stigme i predrasude u društvu koje mogu uticati na osobe sa invaliditetom i ograničiti njihove mogućnosti.

Uprkos ovim izazovima, društvene igre su važan deo procesa rehabilitacije i mogu imati značajan uticaj na kvalitet života osoba sa invaliditetom. Stoga je važno podržati napore da se olakša pristup društvenim igrama i da se razbiju stigme i predrasude u vezi sa invaliditetom.

Najbolje društvene igre za gluve i nagluve osobe

Postoji mnogo društvenih igara u kojima mogu da uživaju gluve i nagluve osobe. Skoro sve igre mogu da se prilagode igračima korišćenjem vizuelnih znakova i pisanih uputstava, a govorna komunikacija  znakovnim jezikom.

Evo pet društvenih igara koje su odlične za gluve i nagluve osobe:

 • Šah: Pronađite lokalni šahovski klub ili turnir za gluve na kojima možete igrati sa drugim gluvim i nagluvim šahistima. Igranje šaha odnosi se na strategiju i uživanje, a ne na način komunikacije. Gluvi i nagluvi šah mogu da igraju ravnopravno sa osobama koje čuju.
 • King of Tokio: Društvena igra u kojoj igrači preuzimaju ulogu džinovskih čudovišta, boreći se da postanu Kralj Tokija. Igrači bacaju kockice da bi napali druga čudovišta, zaradili poene i stekli posebne sposobnosti. Igra je prilagođena gluvim i nagluvim igračima korišćenjem vizuelnih znakova i vizuelnih elemenata igre.
 • Miniatur Wunderland: Društvena igra u kojoj igrači preuzimaju ulogu turista u velikom parku minijatura, a koriste kockicu za igru i vizuelne karte da bi zaradili poene. Igra je lako prilagodljiva gluvim i nagluvim igračima, a minimalna komunikacija lako se održava znakovnim jezikom.
 • Mysterium: Društvena igra u kojoj jedan igrač preuzima ulogu duha, a ostali igrači su vidovnjaci koji pokušavaju da reše zadate misterije. Duh daje vizuelne tragove vidovnjacima i za to koristi grafičke kartice. Igrači koriste ove tragove da reše misteriju, a u određenim situacijama komunikacija između igrača je zabranjena.
 • Kling Klang Klunker: Igra spretnosti koja ne zahteva verbalnu komunikaciju, a igrači mogu da koriste znakovni jezik da ukažu na svoje izbore i akcije. Ova igra omogućava igračima da potpuno uživaju u igri bez potrebe da se oslanjaju na verbalnu komunikaciju.

Najbolje društvene igre za slepe i slabovide osobe

Za slepe i slabovide osobe tradicionalne društvene igre mogu biti teške ili ih je nemoguće igrati, zbog oslanjanja na vizuelne informacije. Na tržištu postoji mnogo društvenih igara koje su posebno dizajnirane da budu pristupačne i prijatne za slepe i slabovide osobe.

Evo nekoliko predloga za slepe i slabovide osobe:

 • Katan: Strateška igra u kojoj igrači grade naselja, puteve i gradove na ostrvu Katan. Igra se oslanja na strategiju i upravljanje resursima, a ne na vizuelne znakove. Figure su reljefne i lako se razlikuju. Slepi i slabovidi igrači mogu da koriste Brajevu azbuku na tabli i kartama i za ovu igru postoje urađene adaptacije.
 • DnD (Dungeons and Dragons): Igra uloga koja je savršena za slepe ljude, jer se u velikoj meri oslanja na maštu i pripovedanje. Igrači preuzimaju ulogu likova u svetu mašte i kockicama određuju ishod različitih akcija. Igra je veoma prilagodljiva i može se modifikovati tako da odgovara potrebama slepih igrača. Mogu da se koriste audio opisi i materijali na Brajevom pismu.
 • Go: Izuzetna strateška igra koje je pokazala da ljudi rođeni slepi imaju razvijenije pamćenje od onih koji vide. Go za slepe je uspešno uključen u svakodnevni život osoba sa oštećenim vidom u zemljama dalekog istoka, dok je u našoj zemlji na pragu „pionirski“ poduhvat.
 • Tаktilni Poveži 4: Ova jednostavna, ali izazovna igra prilagođena je slepim i slabovidim osobama korišćenjem taktilnih žetona za igru i lakim prepoznavanjem prostora za igru na tabli. Igra se oslanja na strategiju i prepoznavanje figura za igru, a prilagođene verzije igra dolazi sa uputstvima na Brajevoj azbuci.
 • Tаktilne Domine: Klasična igra koju mogu da igraju slepe i slabovide osobe koristeći podignute tačke na dominama. Igra se oslanja na prepoznavanju obrazaca, odnosno brojeva na taktilnim pločicama. Ovu igru slepe i slabovide osobe mogu da igraju ravnopravno sa osobama koje vide.

Društvene igre za osobe sa poteškoćama u kretanju

Za osobe sa poteškoćama u kretanju važno je tražiti igre koje ne zahtevaju od igrača da se kreću ili da manipulišu malim figurama. Mnoge popularne društvene igre imaju prilagođene verzije koje su dostupne osobama sa poteškoćama u kretanju, pa obavezno proverite te opcije.

Primeri društvenih igara o kojima niste razmišljali, a koje su dostupne osobama sa poteškoćama u kretanju:

 • DnD (Dungeons and Dragons): Igra uloga koja okuplja grupu igrača koja sede oko stola i koriste kockice da bi odredili ishod različitih akcija. Igru je relativno lako igrati za ljude sa poteškoćama u kretanju, jer ne zahteva nikakvo fizičko kretanje.
 • Pab kvizovi: Učešće u pab kvizu pruža priliku za društvenu interakciju i povezivanje sa drugima. Omogućava mentalnu stimulaciju i angažovanje, a u nekim prilikama tu je i verbalna komunikacija. Ako osoba ima poteškoća u pisanju, upotreba signala ili elektronskih uređaja otklanja prepreke za učešće u pab kvizovima.
 • Pikado: Igra zahteva od igrača da gađaju strelicama u metu. Za strelce u invalidskim kolicima, postoje u potpunosti prilagođene mete i turniri na kojima se takmiče. Pored toga, igrači u kolicima pikado mogu da igraju ravnopravno sa ostalim igračima.

Društvene igre za osobe sa kognitivnim invaliditetom

Neke društvene igre su posebno dizajnirane za osobe sa kognitivnim invaliditetom, kao što su igre pamćenja ili jednostavne igre spajanja. Važno je tražiti igre koje su jednostavne i lako razumljive, sa jasnim pravilima i ciljevima. Pored toga, mnoge tradicionalne društvene igre mogu se prilagoditi tako da budu pristupačnije osobama sa kognitivnim invaliditetom.

Primeri društvenih igara koje su prilagodljive osobama sa kognitivnim invaliditetom:

 • Baobab: Neke igre, poput onih iz serije „Baobab“, posebno su dizajnirane da budu dostupne osobama sa kognitivnim invaliditetom. Igra je jednostavna i laka za razumevanje. Dobra je ideja da počnete sa jednostavnom i lakom igrom i postepeno povećavate složenost kako se veštine i samopouzdanje igrača poboljšavaju.
 • Splendor: Ova igra zahteva od igrača da donose strateške odluke i omogućava pojednostavljanje pravila što je može učiniti dostupnijom. Svaka osoba je jedinstvena i njene sposobnosti se razlikuju, tako da treba razmotriti sposobnosti pojedinca pre nego što im predstavite ovu igru, ali je svakako treba imati u vidu.
 • Čoveče, ne ljuti se: Zabavna i takmičarska igra koja zahteva od igrača da zapamte redosled kretanja i koje radnje mogu da preduzmu na svojim figurama. Igra se lako može učiniti dostupnijom, na primer, upotrebom table sa manje prostora ili upotrebom različitih figura. Igra je poznata u celom svetu, a često se zove „Ludo“ ili „Sorry!“.

Ovo su samo neki primeri društvenih igara. Sve u svemu, postoje mnoge druge društvene igre koje takođe mogu biti prikladne osobama sa razičitim invaliditetom.

Gradjanin.RS / D.I. / I.M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *